«H Κωνσταντινούπολη είπε one minute στον Ερντογάν»

 Μ.Κ.

Το απόσπασμα από το σημερινό άρθρο του αρθρογράφου της Radikal, Tζενγκίζ Τσαβντάρ (Cengız Cavdar) εξηγεί το τι ακριβώς συνέβης την Τουρκία και τους λόγους που θεωρείται «η μεγάλη ήττα του Ερντογάν» όλες οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις που συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Πιστεύω πως μια πρόταση θα ήταν σαν φάρμακο» έγραψε η Βιβέτ Κανέτι Ουλούτς, « νέοι, σας κατάλαβα. Μαζί θα σχεδιάσουμε την πλατεία Ταξίμ».
Ο Ερντογάν στο θέμα του πάρκου Γκεζί , αν είχε κάνει αυτή τη δήλωση θα είχε γίνει μια φοβερή δουλειά. Δεν το έκανε. Δεν μπόρεσε να το κάνει. Σε μια εκδήλωση συλλόγου της Ρωμυλίας , έκανε μια ομιλία η οποια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πείσμα στο πείσμα. Όμως έχει αλλάξει η γλώσσα του σώματος του. Στην ομιλία τους είχε χαθεί ο αέρας του «μάγκα». Στη γλώσσα του σώματος του φαίνονταν το τραύμα από την μείωση της ισχύς του.
Απ όπου και να το δει κανείς αν υπάρχει ένας που είναι ηττημένος από τα γεγονόιτα της 31ης και 1ης Ιουνίου είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα γεγονότα δεν συνέβησαν λόγω μερικών δέντρων. Ηταν εναντίον του Ερντογάν. Ούτε ήταν εναντίον του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά εναντίον του Ερντογάν……

Το γεγονός είναι αυτό. Ο λαός της Κωνσταντινούπολης , με την πρωτοβουλία των νέων είπε στον Ερντογάν “one minute” (σ.σ. αυτό είχε πει ο Ερντογάν στον Πέρες στη σύνοδο του Νταβός και είχε αντιδράσει έντονα). Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά ηττήθηκε και αυτό συνέβη στη δική του πόλη….
Η Κωνσταντινούπολη, στις 31 Μαίου και 1η Ιουνίου, είπε ένα μεγάλο «one minute»(αντιστάθηκε) στις συνηθισμένες για τον Ερντογάν επιθέσεις με δακρυγόνα του σε κάθε ειρηνική πορεία, αυτή η αντίσταση ήταν τέτοια, που έχασε το κύρος και ο πρωθυπουργός όπως και οι συνεργάτες του μεσοπρόθεσμα όπως και μακροπρόθεσμα ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και σχέδια τους…..
Η Κωνσταντινούπολη, που ένιωσε πως θα της περιοριστεί «το οξυγόνο της ελευθερίας» της είπε στον Ερντογάν “one minute”.