OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Λευκωσία: Προβληματισμός και ανησυχία από την τουρκική συμπεριφορά

27/04/2020 - 12:47
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν διαφοροποιούνται λόγω πανδημίας και κορονοϊού. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες φροντίζει να στέλνει πολλαπλά μηνύματα, όσον αφορά τις προθέσεις και τους στόχους της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τρόπος συμπεριφοράς της Τουρκίας προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, με πολλές χώρες να σημειώνουν ότι όλα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο. Εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές αφορούν ευρύτερα τις χώρες της περιοχής αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Άγκυρα, μέσα από την εντατικοποίηση των ενεργειών της στην ευρύτερη περιοχή, θέλει να στείλει και τα εξής μηνύματα:

  • Πρώτον, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί με κάθε τρόπο το γεγονός ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως Κύπρος και Ελλάδα έχουν, λόγω πανδημίας, περιορίσει ενέργειες και κινήσεις. Θεωρεί ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε Ελλάδα και Κύπρο σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σ’ ό,τι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, είναι «σημείο αδυναμίας» το οποίο θέλει να εκμεταλλευθεί.
  • Δεύτερον, ακολουθεί μια επιθετική τακτική σ’ ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις της και τις απαντήσεις που δίνει σ’ όσες περιπτώσεις τής ασκηθεί κριτική. Όπως ήταν, για παράδειγμα, η έντονη αντίδραση της Τουρκίας στην τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ. Αλλά και σε κάθε περίπτωση η Τουρκία αντιδρά έντονα στην όποια κριτική, όπως έπραξε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να απαντήσει στον Γάλλο ΥΠΕΞ. Επίσης, η Τουρκία βλέπει ως ευκαιρία για δράση, όταν η ΕΕ διαμηνύει πως έχει άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.
  • Τρίτον, εμφανής η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, κατά τρόπο ώστε μετά την πανδημία οι επηρεαζόμενες χώρες (είτε στη Μεσόγειο είτε αλλού) να βρεθούν προ τετελεσμένων. Εμφανώς, η Άγκυρα θέλει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι ξένες εταιρείες έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να περάσει η πανδημία. Για την Τουρκία, η προσωρινή απόφαση των εταιρειών είναι μια ευκαιρία ώστε να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα.
  • Τέταρτον, εντείνει όλο και περισσότερο τις δραστηριότητες του πολεμικού ναυτικού της. Με πρόσχημα σειρά ασκήσεων, η Τουρκία επιχειρεί να κρατήσει το πολεμικό της ναυτικό στην περιοχή τόσο πλησίον της Κύπρου και στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όσο και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και πλησίον της Αιγύπτου.
  • Πέμπτον, η Τουρκία θέλει να καταστήσει σαφές ότι στην περιοχή έχει «κυριαρχικά δικαιώματα», τα οποία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί.

Η Λευκωσία προσπαθεί μέσα από τις διάφορες επικοινωνίες που γίνονται, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Σύνοδος ΥΠΕΞ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κλπ) όσο και σε επίπεδο διμερών σχέσεων (τηλεφωνικές επικοινωνίες κλπ), να εγείρει και να ενημερώσει για τις τουρκικές ενέργειες. Αυτό που φαίνεται να εισπράττει αυτή τη στιγμή είναι ότι και άλλες χώρες προβληματίζονται με την τουρκική συμπεριφορά, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν αυτές οι επαφές και να ληφθούν αποφάσεις, σε μια προσπάθεια να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την κατεύθυνση της Άγκυρας. Ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιήσουν την τουρκική συμπεριφορά. Η Άγκυρα, όμως, έδειξε να ενοχλείται πάρα πολύ με τις αντιδράσεις αυτές.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Το τουρκικό ναυτικό πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Την πραγματοποίηση της άσκησης φρόντισε να δημοσιοποιήσει χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό ναυτικό πραγματοποίησε ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ 22 και 24 Απριλίου.

Μαζί με την ανακοίνωση αναρτήθηκαν και δύο φωτογραφίες με πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σε άλλη ανάρτησή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως τα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση συνέβαλαν ώστε η διοίκηση του πολεμικού ναυτικού να διατηρήσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τις δυνάμεις του.

Έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ απηύθυναν κοινή έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη, λέγοντας πως όλες οι πλευρές πρέπει να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και της Ειδικής Αντιπροσώπου του για τη Λιβύη Στέφανι Τούρκο Ουίλιαμς στην έκκλησή τους για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη», αναφέρεται στη δήλωση.

«Καλούμε όλους τους παράγοντες στη Λιβύη να εμπνευσθούν από το πνεύμα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και να επαναλάβουν τις συνομιλίες για μια αυθεντική εκεχειρία», προστίθεται στη δήλωση, η οποία υπογράφεται από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο και της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Πηγή: philenews.com

Tags: ΕΛΛΑΔΑΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΥΠΡΟΣΜΕΣΟΓΕΙΟΣΠΑΝΔΗΜΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - Chevron
ΤΟΥΡΚΙΑ

Bloomberg: H Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Chevron για κοινές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

20/01/2026 - 17:42
ΗΠΑ: «Είμαστε απίστευτα ικανοποιημένοι με την απάντηση του Λιβάνου για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ» – Τι ζητούν οι δύο πλευρές
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σάλος στην Τουρκία με φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη στο υπουργείο Άμυνας να κάθεται στην κεντρική πολυθρόνα [pic]

19/01/2026 - 17:21
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Ο στόχος των 44 μαχητικών αεροσκαφών και ο ρόλος Κατάρ – Ομάν

16/01/2026 - 10:44

Διαβάστε Επίσης

Από τους PULS στον «Θόλο» και το Iron Beam: Πώς η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ αλλάζει τους κανόνες απέναντι στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Που θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Σαν σήμερα: Το 1878 ο ελληνικός στρατός εισβάλλει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία

Ζελένσκι: Πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στο Κίεβο χωρίς ρεύμα εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων

Τραμπ: «Θα δείτε πόσο μακριά είμαι διατεθειμένος να πάω για να αποκτήσω την Γροιλανδία»

Συρία: Η Δαμασκός ανακοίνωσε συμφωνία με τους Κούρδους για την πόλη Χασάκα – Για πολλαπλές επιθέσεις κάνουν λόγο οι DSF

Τραμπ: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος – Νέα «πυρά» κατά του NATO

Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα: Η Ελλάδα εξετάζει πολύ προσεκτικά τη συμμετοχή της, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους

Top News

Καιρός: Ώρα μηδέν για τα έντονα φαινόμενα που χτυπούν την Ελλάδα - Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο και πού θα χιονίσει

Χριστίνα Μπόμπα: Στη δουλειά δεν μας επιτρέπεται να έχουμε συναισθήματα

Η Ryanair «τρολάρει» τον Έλον Μασκ ανακοινώνοντας προς τιμήν του προσφορά «θέσεων για μεγάλους ηλίθιους» με 16,99 λίρες

Ο Rikki για το τραγούδι που θα διαγωνιστεί στον ελληνικό τελικό της Eurovision: Είναι ένα "παιχνίδι" που έφτιαξα με τον μπαμπά μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert