ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Ο νομάρχης Ανδριανούπολης απειλεί με βία!

Τρεις ημέρες προθεσμία, που »τρέχει» από χθες, έδωσε ο Νομάρχης της Αδριανούπολης, κ. Ντουρσούν Αλί Σαχίν στους χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν πεζοί στην περιοχή του από την Κωνσταντινούπολη και κατασκήνωσαν εκεί με σκοπό να περάσουν τα ελληνοτουρκικά ή τα βουλγαροτουρκικά σύνορα με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες.

»Θα ασκήσουμε βία»

Ο Τούρκος Νομάρχης είπε ότι μίλησε με τους εκπροσώπους των προσφύγων και είπε ότι από την Πέμπτη συγκεντρώθηκαν στην Αδριανούπολη περίπου 8.000 πρόσφυγες και από αυτούς τους 7.000 τους έπεισαν να γυρίσουν πίσω. Η τελευταία ομάδα όμως επιμένει. Αλλά το περισσότερο διάστημα που μπορούν να μείνουν , φέρεται να είπε κατά την Hurriyet,, είναι 3 μέρες και μετά θα πρέπει να επιστρέψουν: «Σας δίνω προθεσμία 3 ημερών, σε περίπτωση που δεν επιστρέψετε, θα ασκήσουμε βία» είπε ο κ.Αλί Σαχίν.

Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν το φαγητό που τους προσφέρθηκε και είπαν ότι μετέβησαν στην Αδριανούπολη, όχι για να φάνε, αλλά για να περάσουν στην Ελλάδα, αλλά τα πρακτορεία δεν τους πουλούν εισιτήρια. Στους πρόσφυγες μοιράστηκαν κουβέρτες και φαγητό και πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο.Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ), μοίρασε τσάι και τουρκικά κουλούρια ενω το πλησιέστερο κατάστημα τροφίμων είναι 20 χιλιόμετρα μακριά από όπου οι πρόσφυγες είχαν στρατοπεδεύσει. Σωρούς από σκουπίδια και αυτοσχέδιες σκηνές είχαν ξεφυτρώσει κατά μήκος των δρόμων, κοντά στην πόλη της Αδριανούπολης, περίπου 17 χιλιόμετρα από το σημείο διέλευσης των συνόρων.
Οι πρόσφυγες, οι οποίοι έκαναν ουρά μπροστά στα οχήματα ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης, από τη μία προσπαθούσαν να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους και από την άλλη μία γυναίκα από τη Συρία είπε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα τους επιτρέψει να περάσουν, αλλά η τουρκική αστυνομία δε δίνει άδεια για να περάσουν στην Ελλάδα. Η ίδια είπε ότι δεν μπορούν να ζήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες στην Τουρκία και παρακάλεσε να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στη Γερμανία. Επίσης τόνισε ότι θέλουν να εργαστούν για να επιβιώσουν.

»Τους ώθησε η φήμη ότι η Ελλάδα θ’ ανοίξει τα σύνορα»

Στα ίδια αναφέρεται η Turkiye, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Νομάρχη κ. Σαχίν, ο οποίος είπε ότι από την περασμένη εβδομάδα έχουν φθάσει στην Αδριανούπολη 8.000 πρόσφυγες και η Αστυνομία δεν μπορεί να κοιμηθεί εδώ και δύο μέρες. . Οι παράνομοι μετανάστες, γράφει, μετέβησαν στην Αδριανούπολη μετά τη φήμη που κυκλοφόρησε ότι η Ελλάδα θ’ ανοίξει τα σύνορα. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες δηλώνουν – σύμφωνα με την Ζaman- ότι προτιμούν να πεθάνουν παρά να φύγουν πίσω και ότι επιθυμούν να μεταβούν στην Ελλάδα, αλλά δεν τους το επιτρέπει η αστυνομία. Ακόμα είπαν ότι θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί να μεταβούν στη Γερμανία, όπου επιθυμούν να δουλέψουν και να ζήσουν μία κανονική ζωή. «’Η θα πνιγούμε ή θα πάμε μ’ αυτόν τον τρόπο. Και εμείς είμαστε άνθρωποι, γι’ αυτό σας παρακαλούμε ανοίξτε μας το δρόμο. Εμείς καθημερινά πεθαίνουμε 100 φορές και δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε με τα λεφτά που παίρνουμε. Τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, αλλά και εμείς είμαστε άνθρωποι και έχουμε τις ανάγκες μας», είπαν στην Vatan Σύριοι οι οποίοι προχωρούν οδικώς από την Αδριανούπολη προς την Ελλάδα.
Πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα τόσο στην πύλη Παζάρκουλε-Καστανιές όσο και στην πύλη Κήποι-Ύψαλα δεν υπήρξαν, σύμφωνα με τις τουρκικές τελωνειακές αρχές, αφού οι πρόσφυγες δεν μπορούν να πλησιάσουν στα σύνορα.