MIT εναντίον MOSSAD: Το παρασκήνιο, η άρνηση των ΗΠΑ για 10 uav και οι κινεζικοι πύραυλοι

Μαίνεται ο “πόλεμος” ΜΙΤ και ΜΟΣΑΝΤ. Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ότι η Τουρκία αποκάλυψε στο Ιράν δίκτυο πρακτόρων της είναι μόνο ένα από τα γεγονότα που έχουν προκαλέσει αυτό το πόλεμο.

Η εφημερίδα Taraf σε ρεπορτάζ της αποκαλύπτει λεπτομέρειες γι΄αυτή τη διαμάχη:

“Φαίνεται πως η κρίση με τους ισρηλινούς πράκτορες που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει “μαύρη προπαγάνδα κατά του Χακάν Φιντάν”, ξέσπασε ένα χρόνο μετά από την ισραηλινή επίθεση στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Η ΜΙΤ μετά από την επίθεση που έκαναν οι Ισραηλινοί στρατιώτες στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε βοήθεια στην Γάζα, ανέστειλε τις σχέσεις που είχε με την Μοσάντ και κοινοποίησε στο Ιράν κάποιες πληροφορίες που είχε σχετικά με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

O πόλεμος των πληροφοριών επέδρασε και στο αίτημα της Τουρκίας για 10 Predator από τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ και Ισραήλ αντέδρασαν σκληρά . Οι ΗΠΑ απέφυγαν να δώσουν στην Άγκυρα τα 10 Predator (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) που είχαν ζητηθεί. Ο
λόγος για τον οποίο τώρα κάποια ΜΜΕ σε ΗΠΑ και Ισραήλ βγάζουν ειδήσεις κατά του διευθυντή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, είναι το ότι η Τουρκία αποφάσισε να δώσει τον διαγωνισμό για την πυραυλική άμυνα στην Κίνα. Η ΜΙΤ η οποία δύο χρόνια πριν και υπό την επίδραση της επίθεσης στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, είχε αρχίσει να εργάζεται στην Μέση Ανατολή μαζί με Ιρανούς πράκτορες αντί της Μοσάντ, είχε κοινοποιήσει τότε πολλές πληροφορίες σε αυτούς.

O πόλεμος των πληροφοριών επέδρασε και στο αίτημα της Τουρκίας για 10 Predator από τις ΗΠΑ. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νετζντέτ Οζέλ, στο πρώτο μισό του 2012 ζήτησε από τις ΗΠΑ 10 predator εκ των οποίων τα 6 ήταν ένοπλα. Αλλά το αμερικανικό κογκρέσο δεν ενέκρινε την παράδοση τους στην Τουρκία. Και ως αιτιολογία προβλήθηκαν οι στενές σχέσεις της ΜΙΤ με την ιρανική υπηρεσία πληροφοριών. Πίσω από κλειστές πόρτες, μεταφέρθηκε η ανησυχία πως πληροφορίες σχετικά με τα predator θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια του Ιράν”.  

Διαβάστε ακόμη:

Ισραήλ: «Δεν ξέρουμε ποιος αποκάλυψε τους πράκτορές μας»

Ο νέος ρόλος της τουρκικής MIT  στο εξωτερικό . Άρθρο του Χρήστου Μηνάγια