Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι στη Τουρκία

 Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι θα μεταβεί την Κυριακή στην Τουρκία, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα αυτή αφότου εξελέγη στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου σήμερα.
    Οι συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία θα επικεντρωθούν στο συριακό πρόβλημα, ένα θέμα για το οποίο η Άγκυρα και το Κάιρο ομονοούν πως η αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την προεδρία της χώρας αυτής είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί μία λύση στη σύρραξη.
    Η Τουρκία αποτελεί συνθετικό μέρος, μαζί με την Αίγυπτο, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» για τη Συρία που έχει δρομολογήσει τις εργασίες της από τις αρχές του τρέχοντος μηνός κατόπιν πρωτοβουλίας του Μόρσι.
    Ανάμεσα στα θέματα που θα θιγούν περιλαμβάνεται και το Παλαιστινιακό. Τόσο η Τουρκία όσο και η Αίγυπτος παραδοσιακά διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ, σχέσεις που όμως τελευταίως έχουν τρωθεί μετά την ανάρρηση στην εξουσία των Ισλαμιστών, πρώτα στην Άγκυρα κι έπειτα και στο Κάιρο.
    Παρεμπιπτόντως, ο Μόρσι, που προέρχεται από τις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, θα παραβρεθεί στο ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, σύμφωνα με την αιγυπτιακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Άχμπαρ.
    Στα μέσα του μηνός, ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Μομτάζ αλ Σαΐντ είχε ανακοινώσει πως η Τουρκία πρόκειται να προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους δύο δισεκ. δολαρίων στην Αίγυπτο, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της, η οποία χειμάζεται έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση στις αρχές του 2011.