Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί: Η ΕΕ συνωμοτεί με την αντιπολίτευση, είναι άδικη και ανέντιμη – Στο στόχαστρο και η Ελλάδα

Η ΕΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ανέντιμα και άδικα, δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Η ΕΕ, η οποία άφησε την επικαιροποίηση και τη βελτίωση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης στα χέρια της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, δεν είναι ειλικρινής ή δίκαιη (έναντι της Τουρκίας) και δεν είναι καθόλου δημοκρατική», είπε συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Όπως αναφέρει το Anadolu, Τούρκοι αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ότι στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να λάβουν τα «οφειλόμενα εδώ και καιρό» μέτρα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ του 1995.

Ο Μπαχτσελί ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ στρέφεται εναντίον της Τουρκίας συνεργαζόμενη με την Εθνική Συμμαχία (σσ τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης), η οποία αποτελείται κυρίως από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI) της Ακσενέρ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ολόκληρος ο κόσμος, είπε ακόμη ο Μπαχτσελί.

Εάν η Τουρκία δεν ενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, «θα σχεδιάσουμε τον δικό μας οδικό χάρτη … και θα συνεχίσουμε να λέμε ότι υπάρχουμε στην ανθρωπότητα με τα δικά μας κριτήρια, τα κριτήρια της Άγκυρας».

Για να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ, η Τουρκία – αναφέρει το Anadolu – πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία διαπραγματεύσεις για 35 κεφάλαια πολιτικής που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις και υιοθέτηση προτύπων της ΕΕ.

Από τον Μάιο του 2016, 16 κεφάλαια είχαν ανοίξει και ένα ολοκληρώθηκε, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, τα κράτη μέλη της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν θα ανοίξουν νέα κεφάλαια.

Έκτοτε, η Τουρκία πιέζει – πάντα κατά το Anadolu – τους αξιωματούχους της ΕΕ να ανοίξουν το Κεφάλαιο 23 για τα θεμελιώδη δικαιώματα και το Κεφάλαιο 24 για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποτέλεσμα.

Πηγή: aa.com.tr