Νέο χαστούκι ΗΠΑ στον «σουλτάνο» Ερντογάν για τη λογοκρισία

Επιμέλεια: ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Χαστούκι στην Τουρκία για τα συνεχή κρούσματα λογοκρισίας αποτελεί επιστολή 74 γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου στον Υπουργό Εξωτερικών κ.Τζον Κέρι, την ίδια στιγμή η τουρκική αστυνομία εισέβαλε στα σπίτια 2 δημοσιογράφων επειδή «προσέβαλαν» τον Πρόεδρο Ερντογάν στο …twitter και άλλος ανακρίνεται για … προσβολή του σε βιβλίο του!

»Στρατιωτικός νόμος για τις ιστοσελίδες»!

Παράλληλα η κυβέρνηση Νταβούτογλου επανέφερε το νομοσχέδιο για την λογοκρισία στο διαδίκτυο :Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Bugun με τίτλο «Έρχεται στρατιωτικός νόμος για τις ιστοσελίδες του διαδικτύου», το εν λόγω πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη λογοκρισία του διαδικτύου, την οποία είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση κατά το παρελθόν, αλλά ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι με αίτημα της Πρωθυπουργίας και των Υπουργείων θα μπορούν να απαγορευτούν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο! Επίσης δίνεται εκ νέου η εξουσία στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών (ΤΙΒ), η οποία θα μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση σε 4 ώρες. Η απόφαση θα υποβάλλεται για επικύρωση στο Πταισματοδικείο μέσα σε 24 ώρες. Προβλέπεται ακόμα η επιβολή χρηματικής ποινής, ύψους 50.000 – 500.000 λιρών  σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η σχετική εντολή.

Πάνω από 70 οι προσαχθέντες που …»έθιξαν» τον Ερντογάν

Με την εισβολή στα σπίτια του ανταποκριτή του πρακτορείου Cihan στα Άδανα, κ. Αμπντουλάχ Οζγιούρτ και του πρώην δημοσιογράφου κ. Αϋτεκίν Γκεζιτζί ξεπέρασαν τους 70 τα άτομα στη Τουρκία έχουν προσαχθεί στην αστυνομία για «προσβολή» του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν από το 2014 που εξελέγη Πρόεδρος- μεταξύ αυτών και …παιδιών!

Οι γερουσιαστές με την επιστολή τους εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την λογοκρισία στα ΜΜΕ της Τουρκίας και την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλούν την αμερικανική κυβέρνηση δια του κ. Κέρι να συζητήσει το ζήτημα με την τουρκική.
Στην σύνταξη της επιστολής πρωτοστάτησε ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ Ε και μαζί με τους άλλους 73 παροτρύνουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα «που απορρέουν από την εκφοβισμό των δημοσιογράφων και τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης » στην Τουρκία.Θυμίζουν δε την προσαγωγή και κράτηση τον περασμένο Δεκέμβριο του διευθυντικών στελεχών και δημοσιογράφων.

»Απολυταρχικό καθεστώς»

«Η διοίκηση Ερντογάν θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου», δήλωσε ο γερουσιαστής κ. Ρότζερ Σπάρτο, που συνυπογράφει την επιστολή.

«Η σύλληψη δημοσιογράφων και η λογοκρισία των ΜΜΕ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός απολυταρχικού καθεστώτος, δεν είναι δημοκρατία. Ελπίζω ότι ο κ. Κέρι θα εργαστεί για την επίλυση αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων, χωρίς καθυστέρηση, πρόσθεσε ο κ Wicker.