Ο Νταβούτογλου «σβήνει» τις μειονότητες

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Με ισχυρισμούς περί …ισότητας των πολιτών που ανήκουν σε μειονότητες με τους υπόλοιπους Τούρκους (μουσουλμάνους) πολίτες, αλλά και ψεύδη ότι …ποτέ στην Τουρκία δεν έκαναν διακρίσεις με βάση την θρησκεία, διάνθισε την ομιλία στο γεύμα που παρέθεσε σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ.Α Davutoglu προς τους πνευματικούς εκπροσώπους των μειονοτήτων. Παράλληλα μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος ότι οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί θα μπορούσαν να διαβαστούν και ως υποκρύπτουσες πρόθεσης για …κατάργηση των μειονοτήτων!

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου μιλώντας προς τους πνευματικούς εκπροσώπους των μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία ευχήθηκε αρχικά καλή χρονιά για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, τη χώρα και την ανθρωπότητα και ακολούθως ευχήθηκε ξεχωριστά για την ιερή βραδιά Kandil των Μουσουλμάνων, για τα Χριστούγεννα των Καθολικών και των Ορθοδόξων και για τη γιορτή Hanuka των Εβραίων.Και είπε :

»Στην πραγματικότητα τα εδάφη της Ανατολίας στεγάζουν όλα τα σημαντικά συμβολικά κέντρα της παράδοσης του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Όπου κι αν πάτε στη χώρα μας, θα δείτε αυτή την ενότητα και θα αισθανθείτε την πνευματική ατμόσφαιρα που φέρνει.(..) Από αυτή την άποψη, γύρω από το τραπέζι αυτό δε θεωρούμε καμία παράδοση ως ξένη στα εδάφη αυτά, ούτε ότι ήλθε εκ των υστέρων». Και συνέχισε:». Και εγώ φροντίζω αρκετές φορές να μη χρησιμοποιώ την λέξη »μειονότητα», διότι όλοι μας στην πραγματικότητα, ως μέρος των βαθιά ριζωμένων παραδόσεων, είμαστε μέλη μιας μεγάλης οικογένειας».
.
Ακολούθως, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη όπου στους δρόμους της βιώνονται για αιώνες οι σχέσεις γειτονίας και όλες οι παραδόσεις, συνέχισε λέγοντας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu: »Στο πλαίσιο των αυθεντικών πολιτιστικών παραδόσεων, στο πλαίσιο των θρησκευτικών παραδόσεων αυτή η εικόνα που φιλοξενεί όλα τα χρώματα της χώρας μας είναι σημαντική για εμάς».
Για να πει αμέσως μετά:» Από την άλλη πλευρά αυτή η εικόνα είναι σημαντική στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας των πολιτών. Ποτέ δεν κάναμε διαφοροποίηση και δεν κάνουμε μεταξύ των πολιτών μας. Από οποιαδήποτε θρησκεία και αίρεση κι αν προέρχονται  η ψυχή, περιουσία και η τιμή των πολιτών είναι για εμάς ιερά και είναι σε όλες τις θρησκείες ιερά», είπε.
Και τα είπε την ίδια ώρα που μόνο από την ελληνική μειονότητα της Τουρκίας, στην Πόλη, στην Ιμβρο, στην Τένεδο, στην Μικρασία κ.α. υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες ή μειονοτικά ιδρύματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η περιουσία τους ή μέρος της έχει κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος τις δεκαετίες ’50, ’60 ή και ’70 με μυστικούς νόμους , με εκβιασμούς και με καταπατήσεις ή εξαναγκασμό σε εγκατάλειψη….