Ο Ερντογάν «τα βρίσκει» με τους στρατηγούς! Γιατί τους αποφυλακίζει

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Αλλαγές »συμμάχων»  και συμμαχιών χωρίς αρχές στην Τουρκία,η οποία βρίσκεται σε αναταραχή λόγω των διαδηλώσεων και της προεκλογικής διαμάχης.

Ο Ερντογάν , με διάφορα νομικά τερτίπια , αποφυλακίζει τον έναν μετά τον άλλο του παλιούς εχθρούς του Κεμαλικούς στρατιωτικούς που είχαν καταδικαστεί για απόπειρες πραξικοπημάτων, προβοκατσιών με διεθνή διάσταση (π.χ. το Σχέδιο <<Βαριοπούλα>>  κατά της Ελλάδας) και άλλα αδικήματα κατά της δημόσιας ασφάλειας. Μάλιστα οι αναλυτές λένε ότι δεν αποφυλακίζονται οι στρατιωτικοί – πραξικοπηματίες απλώς για να κάνει ο στριμωγμένος και από τα σκάνδαλα Ερντογάν μια χειρονομία προς τους πρώην μεγάλους αντιπάλους του, αλλά, λέγεται ότι ήδη υπάρχει συμφωνία συνεργασίας!
 
Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν έχασε σταδιακά τον βασικό υποστηρικτή του – και αρχικό μέντορά  του- τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν και το ευρύ λαϊκό κίνημά του. Μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγορεί τον ευρισκόμενο στην Πενσυλβάνια Γκιουλέν ότι είναι πίσω από την επίθεση που υφίσταται αλλά και ότι ο ιμάμης έχει συμμαχήσει  με τον άλλοτε μεγάλο του εχθρό, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, το CHP! 

Και κόντρα μεταξύ επιχειρηματικών Ομίλων

Ακόμα ο Ερντογάν που δείχνει να χάνει κάπως τον έλεγχο - παράδειγμα οι επιθέσεις της αστυνομίας με θύματα, οι απαγορεύσεις στο internet, κλπ, κατηγορεί ακόμα και το εθνικιστικό ΜΗΡ ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το κουρδικό DHKP-C, ενώ όλες οι αναλύσεις δέχονται ότι πίσω από την κόντρα υπάρχουν και διαμάχες συμφερόντων και συγκρουόμενων επιχειρηματικών ομίλων….

 Όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ ο Ερντογάν, που μίλησε χθες στο Ακσαράι, είπε ότι την ευθύνη για το θάνατο του Μπουράκ Τζαν Καραμάνογλου, από σφαίρα στο κεφάλι, <<ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C>>. Ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του, απευθυνόμενος σε 10.000 συγκεντρωμένους, τόνισε ότι το εθνικιστικό ΜΗΡ στέκεται στην ίδια πλευρά και τόνισε «Ορισμένοι ενοχλήθηκαν σοβαρά από την εξουσία του λαού. Αυτοί ήθελαν η χώρα να διοικείται, όπως στην περίπτωση της παλιάς Τουρκίας, από τους μεγάλους Ομίλους και από το ανώτατο επίπεδο και ότι το θέμα τους δεν είναι το κυβερνών κόμμα, αλλά ο ίδιος ο λαός. Ορισμένοι, οι οποίοι ποτέ δε θα μπορούσαν να σταθούν μαζί και ποτέ δε στάθηκαν, τώρα στέκονται στην ίδια πλευρά μαζί. Κανένας δε θα πίστευε ότι το ΜΗΡ θα στεκόταν στην ίδια πλευρά με το DHKP-C. Τώρα έχουν κάνει συμμαχία»,είπε.

 Βάζει …φυτιλιές κατά Γκιουλέν

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο  κ Ερντογάν, κατά την ίδια ομιλία του, επέκρινε τον αρχηγό του CHP, Κιλιτσντάρογλου, και τον Φετουλλάχ Γκιουλέν και είπε ότι ποτέ κανείς δε θα περίμενε ότι θα έρθει η στιγμή που θα πάρουν θέση δίπλα-δίπλα το CHP και η »Πενσυλβάνια». Στη συνέχεια – και για να βάλει φυτιλιές – είπε ότι το CHP άσκησε βασανιστήρια κάποτε στον Sadi-i Nursi και καταπάτησε όλα τα ιερά. Έκλεισε, είπε για να πατήσει τον …κάλο του Γκιουλέν-  τα φροντιστήρια εκμάθησης Κορανίου και απαγόρευσε την εκμάθησή του. Επίσης- πρόσθεσε  για να τον ακούσει το ισλαμικό ακροατήριο –  μετέτρεψε τεμένη σε στάβλους και αποθήκες. Αυτό το CHP ήταν που είχε υποστηρίξει τις απαγορεύσεις για τη μαντίλα και αυτό το CHP ήταν που είχε πει τα πιο βαριά λόγια κατά της »Πενσυλβάνια» (δηλαδή του Γκιουλέν).