OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο παν-Τουρκισμός του Ερντογάν απειλή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή

07/02/2021 - 15:47
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία του Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συμμαχία της με το Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή ως μέρος μιας νεο-οθωμανικής στρατηγικής που συγχωνεύει τα τουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας σε έναν αδιάλειπτο χώρο με κοινές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε το Σάββατο ο Λίβυος δημοσιογράφος Alaeddin Saleh στο Modern Diplomacy.

Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας και οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι «βίωσαν τη δυστυχία του τουρκικού εθνικισμού», έγραψε ο Σάλεχ, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά να ανακτήσει το πρώην μεγαλείο της.

Αρκετές στρατιωτικές επιδρομές έχουν δώσει στην Τουρκία τον έλεγχο τμημάτων της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της κυρίως κουρδικής περιοχής Afrin, καθώς και εδάφους που εκτείνεται από το Azaz έως το Al-Bab και το Jarablus. Σε αυτές τις πρώην κουρδικές περιοχές, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατηγορήθηκαν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η Τουρκία υποστήριξε πλήρως το Αζερμπαϊτζάν σε έναν αιματηρό πόλεμο έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι, μετά τον οποίο υπογράφηκε από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μια ειρηνευτική συμφωνία, με προέλευση από τη Μόσχα. Με τα εφόδια, την εκπαίδευση και την υποστήριξη του τουρκικού στρατού το Αζερμπαϊτζάν εμφανίστηκε ως ο σαφής νικητής της σύγκρουσης.

Δείτε ακόμη Αζερμπαϊτζάν: Ρωσία και Τουρκία σε ρόλο «χωροφύλακα» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

«Οι διαδικασίες αποσύνθεσης στην Ευρώπη και ο μειωμένος ρόλος των παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες είχαν προηγουμένως εμποδίσει τις οθωμανικές φιλοδοξίες να ξεπεράσουν τα εθνικά σύνορα», σημειώνει ο Σάλεχ, «έδωσαν στην Τουρκία ένα πράσινο φως για γεωπολιτική ρεβάνς».

Αλλά ο Ερντογάν επέλεξε αμφίβολες μεθόδους για την επίτευξη των στόχων του, συμπεριλαμβανομένης της «διάδοσης του πολιτικού Ισλάμ και της ενθάρρυνσης των αυτονομιστικών συναισθημάτων σε χώρες με τουρκικές μειονότητες».

Ενώ ο παν-τουρκισμός προηγείται του Ερντογάν, ο Τούρκος ηγέτης είναι ο πρώτος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που το εφαρμόζει σθεναρά με τον πιο ριζοσπαστικό τρόπο, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Ο Σάλεχ τονίζει ότι «η εθνοκάθαρση, οι δολοφονίες και οι απαγωγές Κούρδων επιχειρηματιών και γαιοκτημόνων με σκοπό την επακόλουθη ανακατανομή της περιουσίας τους μεταξύ των φτωχών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, είναι έντονα στα κατεχόμενα εδάφη» της βόρειας Συρίας.

Εν τω μεταξύ, στο Καραμπάχ, η νίκη του Αζερμπαϊτζάν ήταν «στρατηγικά σημαντική για την ίδια την Τουρκία που αποκτά άμεση πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας μέσω της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναχίκεβαν, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των κύριων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν για περαιτέρω επέκταση στις τουρκικές χώρες», προσθέτει ο Σάλεχ για να τεκμηριώσει την άποψη ότι ο Ερντογάν με τις κινήσεις και το όραμά του αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: Ahvalnews

Tags: ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΕΡΝΤΟΓΑΝΚΟΥΡΔΟΙΠΑΝΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Ναβρότσκι σε Ζελένσκι: «Στην Πολωνία θεωρούμε ότι η Ουκρανία είναι αχάριστη, δεν εκτιμάτε τη βοήθειά μας»

Top News

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος έβαλε τα κλάματα on air: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης να έρθει να με κοιτάξει στα μάτια»

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Για ποιους οδηγούς είναι υποχρεωτικό το «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες, βροχές και χιόνια στα ορεινά - Με κρύο θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert