OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι 5 λόγοι που επανέφεραν την Τουρκία στην «αγκαλιά» του Ισραήλ

26/03/2013 - 00:33
Share on FacebookShare on Twitter
Συρία,Ιράν,οικονομία και οι προεδρικές φιλοδοξίες Ερντογάν, οδήγησαν στην “αναθέρμανση” των σχέσων Τουρκίας-Ισραήλ, υποστηρίζουν οι ισραηλινοί.

Στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Times of Israel, αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν στην τηλεφωνική συνομιλία Νετανιάχου-Ερντογάν παρουσία του Ομπάμα. Σύμφωνα με το άρθρο οι λόγοι της επανσύνδεσης είναι:

  • Συρία. Το πλέον επείγον θέμα είναι η διαφανόμενη κατάρρευση του καθεστώτος ΄Ασαντ στη Συρία. Το Ισραήλ δεν θέλει να έχει “απέναντι” την Τουρκία σ΄ αυτή τη περίπτωση και προφανώς το κατάφερε. Και η Τουρκία βέβαια δεν θα επιθυμούσε σε περίπτωση χάους στη Συρία να έχει ανοιχτό το μέτωπο με το Ισραήλ.
  • Ερντογάν και Προεδρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας, αφού πρώτα αλλάξει το Σύνταγμα και δώσει σημαντικές εξουσίες στον Πρόεδρο. Όπως εκτιμά ο ο Δρ Ely Karmon, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Herzliya για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, “ο Ερντογάν θέλει να γίνει Τσάβες”. Και για να το πετύχει θέλει να εξασφαλίσει ηρεμία. Σε μία εβδομάδα κατόρθωσε να πετύχει εκεχειρία με το PKK και να δεχτεί τη συγνώμη του Ισραήλ.
  • Νταβούτογλου και “μηδενικά προβλήματα”. Η πολιτική Νταβούτογλου έχει παταγωδώς αποτύχει και αυτό ο Ερντογάν το έχει καταλάβει. Η πρωτοκαθεδρία που επιχείρησε στον αραβικό κόσμο δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα κυρίως λόγω των αντιδράσεων της Αιγύπτου. Οι σκληρές του δηλώσεις κατά του Σιωνισμού τον οποίο εξομοίωσε με τον ναζισμό είχαν μόνο αποτέλεσμα τις επιπλήξεις των Αμερικανών και ο Ερντογάν κατάλαβε ότι έπρεπε να αναδιπλωθεί.
  • Οικονομία. Από οικονομική άποψη, επίσης, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να διορθώσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, με σαφή εξαγωγικό πλεόνασμα για την Τουρκία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις κατά του Ιράν,σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να γυρίσει την πλάτη της στο Ισραήλ – μία από τις λίγες οικονομίες που αναπτύσσονται στην περιοχή και η μόνη σε σταθερή κατάσταση .
  • Ιράν. Είναι αναμφισβήτητο, το γεγονός ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στην εναέρια άμυνα του Ισραήλ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Μια βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ στην ανατολική Τουρκία, που δημιουργήθηκε το 2011 και είναι επανδρωμένη με αμερικανούς στρατιώτες , μπορεί να αναμεταδώσει κρίσιμες πληροφορίες στο Ισραήλ.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η κρίση έφερε την Τουρκία πιο κοντά στην Κύπρο»! Οι Βρετανοί «φτιάχνουν» κλίμα – ΒΙΝΤΕΟ

Η Κύπρος σε κίνδυνο από την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ

Tags: ΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Tayfun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tayfun: Νέα δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας – «Είναι έτοιμος για υπηρεσία» [vid]

12/12/2025 - 16:27
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Η Τουρκία επιστρέφει στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών; – Οι ΗΠΑ ελπίζουν να βρεθεί σύντομα μια χρυσή τομή

10/12/2025 - 10:33
Φιντάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Σπόντα Φιντάν για τα F-35: «Τουρκία και ΗΠΑ θα βρουν έναν τρόπο απομάκρυνσης των κυρώσεων CAATSA πολύ σύντομα»

06/12/2025 - 15:08

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1803 γίνεται το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Κούγκι

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Η αντίδραση της Τουρκίας στην ρωσική επίθεση με πύραυλο Iskander σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στην Ουκρανία [vids]

BBC: Οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασαν τους 155.368 νεκρούς στρατιωτικούς

Έξαλλος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν με τον Ρώσο πρόεδρο που τον έστησε 40 λεπτά: Έκανε «ντου» στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

ΓΕΣ: Εντυπωσιακά πλάνα από τις βολές Μονάδων Πυροβολικού στο πεδίο της Κομοτηνής

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε το ρωσικό πλήγμα σε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού [vid]

Top News

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και οι 15 συλλήψεις - Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος δήλωνε χωράφια ακόμα και νεκρών

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Για ένα ποτήρι κρασί, δε θα οδηγήσω το μηχανάκι μου για τις επόμενες 30 ημέρες»

Ο Γιώργος Τσαλίκης διέκοψε συναυλία του γιατί νόμιζε ότι τον σημαδεύουν με όπλο: «Λέω "μ@λ@@α έτσι θα πεθάνω"»

Δανός δότης σπέρματος με μεταλλαγμένο γονίδιο: «Μεταξύ 5-10 χρονών» το παιδί πέθανε από καρκίνο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert