Οι NATOϊκοί Patriot μένουν Τουρκία!

 Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Tην παράταση της παραμονής των ΝΑΤΟικών συστοιχιών Πάτριοτ στην ΝΑ Τουρκία ανακοίνωσε από την Άγκυρα ο αποχωρών Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ 
 κ. Anders Fogh Rasmussen, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ.Α. Davutoglu. 

Συγκεκριμένα καί πέραν της εκδήλωσης αλληλεγγύης για το θέμα των ομήρων στην Μουσούλη ο κ. Ρασμουσεν τόνισε μεταξύ άλλων: <<Οι συστοιχίες Patriot του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενισχύουν την άμυνά σας στο νότιο τμήμα της χώρας. Και αυτό είναι μια σαφής ένδειξη της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ>>.

Η  δήλωση αυτή εκτιμάται από αναλυτές ότι ήταν ένας πολύ βασικός στόχος των Τούρκων καθώς η Άγκυρα φοβάται πως η κατ αρχήν απόφασή της να προμηθευτεί Κινέζικα αντιαεροπορικά μακρού βεληνεκούς έχουν εξοργίσει την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Βεβαίως παρόλο που πολλοί καταλάβαιναν ότι η απόφαση αυτή ήταν κόλπο και χρησιμοποίησε το Πεκίνο για να παζαρέψει με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ άλλα θέματα, ο φόβος για αντίποινα από τις ΗΠΑ  για  μια σειρά παρασπονδίες της, την έκαναν να αγωνια και να προσφέρει – τελευταια- αφειδώς γη και ύδωρ στις ΗΠΑ… 
Στο πλαίσιο αυτό:
-Έσπευσε να ευχαριστήσει δημόσια τον κ Ρασμούσεν για τους Πάτριοτ με δύο μάλιστα αναφορές:<<Ευχαριστώ ειδικά τον Rasmussen για την ευαισθησία που έδειξε όσον αφορά στη Μουσούλη, καθώς επίσης και για την εγκατάσταση των Patriot στη χώρα μας.»
– Έσπευσε να δηλώσει ότι θα δώσει ένα πλοίο και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για τα μέτρα του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας- θέμα που αποτελεί προτεραιότητα και νέα εμμονή της Συμμαχίας.
<< Η Τουρκία – είπε ο κ Ρασμούσεν σχετικά με αυτό – έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση για το ΝΑΤΟ. Θα συνεισφέρει ένα πλοίο και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για να ενισχύσει τη συλλογική μας άμυνα ως απάντηση στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας>>. 
-Έσπευσε επίσης η Άγκυρα δια του κ Νταβούτογλου να επαναβεβαιώσει την απόφασή της να μείνει στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ως μέρος τη  δύναμης
εκπαίδευσης.Και πήρε τα εύσημα του ΝΑΤΟ: <<Η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της ασφάλειας και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για το Αφγανιστάν. Η Τουρκία έχει  ζωτική συμμετοχή στην αποστολή ISAF, και χαιρετίζω τη  απόφαση της ηγεσία της Τουρκίας για συμμετοχή στη νέα αποστολή που σχεδιάζουμε. Για να εκπαιδεύσει, να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις αφγανικές δυνάμεις από το επόμενο έτος>>, είπε ο κ Ρασμουσεν.

Βεβαίως δεν έμεινε μόνο σε αυτά ο κ Ρασμούσεν – καθώς απέναντί του είχε τον μεθοδικό  επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας που βάζει στόχους και πετυχαίνει, δοθείσης ευκαιρίας και κομμάτι-κομμάτι αυτό που θέλει. Όχι σαν τους δικούς μας – πολιτικούς και στρατιωτικούς – που πολλές φορές σπεύδουν να υπερθεματίζουν σε όσο πιο φιλικές προς την Συμμαχία θέσεις , χωρίς να κάνουν σχεδιασμό και διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Rasmussen- και οι άλλοι της Συμμαχίας και των ΗΠΑ -  έκαναν ότι δεν είδαν μπροστά τους την φάκα και »τσίμπησαν» το τυρί. Πολύ απλά  διότι θέλουν  σε αυτή την φάση την Αγκυρα και αξιοποιούν την »στροφή» που κάνει για  να ξανακερδίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον .

Διαβάστε ακόμη:

Η Τουρκία «παίζει» με τους κινέζους για το αντιπυραυλικό σύστημα και το Πεκίνο νευριάζει