Οι νέες μειονότητες της Τουρκίας!

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Νέες μειονότητες φαίνεται πως δημιουργούνται στην Τουρκία. Στην έκθεση «θρησκευτικών ελευθεριών» που εκδίδουν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ εντύπωση προκάλεσε πως είχε ενταχθεί στην έκθεση ο όρος «οι νέες μειονότητες». Η έκθεση ανέφερε πως « λόγω της οικονομικής ανάπτυξης Τουρκίας στη χώρα έχουν σπεύσει Αφρικανοί , Φιλιπινέζοι και ρώσοι για μόνιμη εγκατάσταση».

Το θέμα προβάλλει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.
Η μεγαλύτερη «νέα κοινότητα-μειονότητα» είναι οι Ρώσοι. Οι περισσότεροι ζουν μόνιμα στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας και ο πληθυσμός τους ξεπερνά τους 30.000. Οι προβλέψεις αναφέρουν πως σε 10 χρόνια ο πληθυσμός των Ρώσων, που θα ζουν στην Τουρκία θα ξεπεράσει τους 100.000. Ηδη έχουν χτιστεί δυο δικά τους σχολεία και ένα νηπιαγωγείο. Υπάρχει και δική τους εκκλησία στην Αττάλεια.

Ο αριθμός των Φιλιπινέζων στην Κωνσταντινούπολη έχει ξεπεράσει τους 5000 οι περισσότεροι έχουν βρει δουλειές ως ψαράδες και ως οικιακοί βοηθοί. Επίσης χιλιάδες Χριστιανοί Αφρικανοί έχουν εγκατασταθεί στην Κωνστανtiούπολη και κάθε Κυριακή πηγαίνουν στις λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της Πόλης.