Οι ταραχές δεν διακόπτουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Παρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία, την οποία ο ίδιος έχει καταδικάσει επανειλημμένα, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη, απέκλεισε την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα.
 
«Κανένας δεν σκέπτεται μια διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίντελεγκερ, προσθέτοντας πως στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα, το ερώτημα που θα τεθεί θα είναι «εάν και ποιο» κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει.
 
Από την πλευρά της, η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει να ανοίξει το κεφάλαιο της περιφερειακής πολιτικής, ο ίδιος όμως αντιπροτείνει να ανοίξει τώρα το κεφάλαιο που αφορά τη «δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα», καθώς, όπως σημείωσε, αυτό συνδέεται άμεσα και έντονα με τα τωρινά επεισόδια στην Τουρκία, «στην οποία, σε κάθε περίπτωση, ορθώς ασκείται κριτική».
 
Ήδη από την έναρξη των διαδηλώσεων και την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών είχε απευθύνει προειδοποιήσεις προς την τουρκική κυβέρνηση, για την αντίδρασή της σε «ειρηνικές διαμαρτυρίες» στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις.
 
Ο κ. Σπίντελεγκερ είχε διαμηνύσει ρητά στην Άγκυρα ότι «τίθενται σε δοκιμασία οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση» και είχε κατηγορήσει την τουρκική αστυνομία ότι «με τη δυσανάλογη στάση της ρίχνει λάδι στη φωτιά των διαδηλώσεων».
 
Μόλις την περασμένη Τρίτη, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχε καλέσει την ΕΕ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία και να καταδικάσει ρητά τη χρησιμοποίηση του στρατού εναντίον των πολιτών της χώρας.
 
Η ΕΕ πρέπει τώρα να έχει τελείως ξεκάθαρο λόγο, καθώς πρόκειται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος της διαμαρτυρίας, είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
 
Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Αυστρία διατηρεί ξεκάθαρη στάση στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, εκφράζοντας πάντα τις επιφυλάξεις της ως προς το ενδεχόμενο ένταξής της και ως προς το αν αυτή πληροί τα κριτήρια, ενώ πρόσθεσε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την έκφραση αγανάκτησης γι’ αυτές τις εξελίξεις.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σπίντελεγκερ, εκφράζοντας την «ανησυχία» του για τη χρησιμοποίηση του στρατού εναντίον των πολιτών, είχε επισημάνει πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και ότι «όποιος χρησιμοποιεί τον στρατό εναντίον των πολιτών, έχει ξεπεράσει τα όρια».
 
Επιπλέον είχε αναφέρει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών την ερχόμενη Δευτέρα, συμπληρώνοντας πως, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, δεν βλέπει «καμία πιθανότητα για τερματισμό του μπλοκαρίσματος» στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς οι εξελίξεις δημιουργούν «μεγάλες ανησυχίες».