8 δις δολάρια βγήκαν εκτός Τουρκίας σ΄ ένα μήνα!

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Σε 8 δις δολάρια ανέρχεται το ποσόν που μεταφέρθηκε από Τουρκικές Τράπεζες στο εξωτερικό από τις αρχές του Μαΐου ανέφερε ο  Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κ Ερντάμ Μπαστσί, ενώ επιχειρώντας να εξηγησει την φυγή  πρόσθεσε ότι υπαίτιοι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πρωτίστως ξένοι παράγοντες και δευτερευόντως οι εγχώριες διακυμάνσεις.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το λεγόμενο  »λόμπι των επιτοκίων», ισχυρίστηκε ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν ομάδες πρόθυμες να αυξήσουν ή να καταβαραθρώσουν τα επιτόκια.Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, αναφερόμενος στο «λόμπι των επιτοκίων», εξέφρασε την άποψη ότι ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια και θέλησαν να κλονίσουν τη σταθερότητα στην Τουρκία.

Αντίθετα, ο κ. Jeffrey Sachs, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του στην The Guardian είχε εγκωμιάσει την τουρκική οικονομία, ισχυρίζεται ότι οι τράπεζες δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην αναταραχή στην τουρκική αγορά. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου βούτηξε σε απάντηση των διαμαρτυριών, της αντίδρασης της κυβέρνησης και της κλιμάκωση των εντάσεων, πιστεύει ο κ. Sachs.

«Κανείς δεν έχει αποκομίσει οποιοδήποτε κέρδος, οπότε είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τον συσχετισμό επεισοδίων και επιτοκίων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) κ. Μουχαρέμ Γιλμάζ.