Όπλα στην Αλ Κάϊντα στην Νιγηρία έστελνε η Τουρκία!

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Για αποστολή όπλων πιθανόν σε οπαδούς της Αλ Κάιντα στη Νιγηρία κατηγορείται η Τουρκία! H τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρεται σε νέες κασέτες που αποκαλύπτουν ότι ο Εθνικός Μεταφορέας της Τουρκίας THY χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή όπλων στη Νιγηρία. Επισημαίνει δε η εφημερίδα ότι  αν αποδειχθεί ότι οι κασέτες με τις αποκαλύψεις είναι γνήσιες, τότε η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τις σοβαρότατες κατηγορίες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου για εγκλήματα πολέμου!
 
Στην ηχογραφημένη συνομιλία ο αξιωματούχος του THY, κ. Mehmet Karakaş φέρεται να λέει στον σύμβουλο του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογαν, τον κ. Mustafa Varank: «Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί  για να σκοτωθούν μουσουλμάνοι ή χριστιανοί;Αισθάνομαι υπεύθυνος».
 
Σκότωσε και Ελληνα!

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι η οργάνωση Μπόκο Χαράμ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και δρά στην Νιγηρία, σκότωσε 575 άτομα σε σφαγές τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο σε <<επιχείρηση επιβολής των ισλαμικών νόμων>>.Παρακλάδι της οργάνωσης αυτής σκότωσε πέρυσι  στα μέσα Φεβρουαρίου και έναν Ελληνα εργαζόμενο -τον  Κωνσταντίνο Καρρά - στην  κατασκευαστική εταιρείας  Setraco Nigeria στη Βόρεια Νιγηρία, οποίος είχε απαχθεί  μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του (4 Λιβανέζοι, 1 Βρετανός και 1 Ιταλός)-όλοι χριστιανοί…
Συγκεκριμένα λίγες μέρες μετά την απαγωγή με ανακοίνωση και σχετικό βίντεο που «ανέβασε» στο διαδίκτυο η Ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρου, παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ, ανέφερε ότι  εκτέλεσε τον Έλληνα και τους υπόλοιπους έξι ομήρους που είχε απαγάγει. Όπως υποστηρίζει η Αστυνομία, η επίθεση των ενόπλων στόχευε αρχικά μια φυλακή που βρίσκεται στην περιοχή, και στη συνέχεια στράφηκαν προς τις εγκαταστάσεις της κατασκευαστικής εταιρείας.Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ αναφέρεται πως οι όμηροι εκτελέστηκαν από Ισλαμιστές αντάρτες ως αντίποινα για μία επιχείρηση απελευθέρωσής τους από Νιγηριανές και Βρετανικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε τότε το  ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η οργάνωση Ansaru που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά κατέστησε απολύτως σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων».
Η οργάνωση Ανσάρου, που αποτελεί παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ όπως αναφέραμε, φέρεται ως υπεύθυνη για το θάνατο τουλάχιστον 792 ανθρώπων εντός του 2012.

Το προφίλ της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που εξοντώνει  Χριστιανούς
Η αίρεση Μπόκο Χαράμ, που έχει αναλάβει την ευθύνη στη Νιγηρία – την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Αφρικής- για πολλές αιματηρές επιθέσεις με στόχους Χριστιανούς και χριστιανικούς ναούς  επιδιώκει να ιδρύσει στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα ένα κράτος ισλαμικό. Σε αυτό θα εφαρμόζεται μόνον η Σαρία.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα, η Μπόκο Χαράμ έκανε μια επίθεση με στόχο χριστιανικό ναό πλησίον της Αμπούζα και μια δεύτερη στην κεντρική Νιγηρία στο Γιός, την ώρα που ένας καμικάζι έπεφτε στο Νταματούρου (ΒΑ Νιγηρία) με το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του πάνω σε μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή:49 νεκροί ήταν ο τελικός απολογισμός για τα Χριστούγεννα. Ωστόσο τις αμέσως προηγούμενες ημέρες σε διάφορες άλλες ένοπλες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ,άλλοι 12 άνθρωποι είχαν χάσει –σε όλη τη Νιγηρία– τη ζωή τους. η οργάνωση Ανσάρου, που αποτελεί παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ, φέρεται ως υπεύθυνη για το θάνατο τουλάχιστον 792 ανθρώπων εντός του 2012
Στόχος και οι μαθητές!
Στη διάλεκτο που έχουν μεγάλη απήχηση , την Χαούσα, »Μπόκο Χαράμ» σημαίνει <<Είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία».Ενδεικτικό αυτού είναι η επίθεση σε Γυμνασιο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο  29 μαθητές  της πόλης Γιόμπε. Ορισμένοι μαθητές έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των ενόπλων, άλλοι σφαγιάστηκαν, ενώ κάποια παιδιά πέθαναν από ασφυξία, λόγω της πυρπόλησης του κτηρίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της οργάνωσης επιτίθενται σε σχολείο. Ανάλογη επίθεση σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο χωριό Μαμούντο, όπου σκοτώθηκαν 22 μαθητές.
Πριν λίγες ημέρες τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές σε κρατικά κτίρια όταν μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν στην πόλη Μπάμα, στη βορειοανατολική Νιγηρία.Οι  βομβαρδισμοί στους οποίους προχώρησε ο νιγηριανός στρατός σε αντίποινα προκάλεσαν «τεράστιες» απώλειες στις τάξεις των ανταρτών, όπως ανακοινώθηκε.Η Μπάμα, μια πόλη με περίπου 300.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, ιστορικού προπυργίου της Μπόκο Χαράμ.
Απειλεί και τον Νότο!
Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι δράστες μπήκαν στην πόλη  τα ξημερώματα με φορτηγάκια στα οποία είχαν τοποθετήσει βαρέα όπλα, έβαλαν φωτιά παντού και πέταξαν εκρηκτικά σε πολλά κτίρια, γεγονός που προκάλεσε τη φυγή των πολιτών στη ζούγκλα.
Ο επικεφαλής της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου είχε απειλήσει με βίντεό του αμέσως πριν ότι η Μπόκο Χαράμ θα εξαπολύσει επιθέσεις και στην νότια Νιγηρία, όπου υπάρχουν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου.«Εσείς, οι ηγέτες του Δέλτα του Νίγηρα, θα δείτε σύντομα τα διυλιστήρια σας κατεστραμμένα», είπε σε αυτό το βίντεο διάρκειας 28 λεπτών.Μέχρι στιγμής η Μπόκο Χαράμ δραστηριοποιείται στη βόρεια Νιγηρία, όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι.Το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει τις επιθέσεις της με στόχο αμάχους.