ΟΤΣΑΛΑΝ: «Κατεβάστε τα όπλα». Όλο το ιστορικό μήνυμα

Η  ιστορική έκκληση προς το ΡΚΚ   « εγκαταλείψτε τα όπλα, βγείτε εκτός συνόρων» ήταν το στίγμα του μηνύματος
του Αμπντουλάχ Οτζαλάν που διαβάστηκε στην εορτή Νεβρούζ στο Ντιγιάμπακιρ ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων Κούρδων οπαδών του.

Παράλληλα έδωσε την διαβεβαίωση ότι  πλέον <<αναλογούν καθήκοντα σε όλους μας για την δημιουργία ίσων Δημοκρατιών όλων των λαών και των πολιτισμών κατά τρόπο που αρμόζει στο Κουρδιστάν και στην ιστορία της Ανατολίας>>- φράση που δεσμεύει ότι το κουρδισταν θα έχει μια μέγιστη αυτονομία και ισονομία. Στάτους που αποτυπώνεται και στην φράση: <<Οι Κούρδοι ανάκτησαν την ταυτότητά τους και την καταγωγή τους. Με το καλό!>>.
 Η βουλευτής του BDP κ. Περβίν Μπουλτάν διάβασε πρώτα το μήνυμα του Οτζαλάν στην Κουρδική γλώσσα και στην συνέχεια το ίδιο κείμενο αναγνώστηκε από τον βουλευτή του BDP κ. Σιρρί Σουρεγιά Οντέρ στην τουρκική.
 
Όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV ο Οτζαλάν χρησιμοποίησε τις εξής διατυπώσεις στο μήνυμά του που ουσιαστικά είναι μια πολιτική διακήρυξη:
 
– « Συγχαίρω το Νεβρούζ , των βασανισμένων, τους χαιρετίζω . Χαιρετίζω τους λαούς της κεντρικής Ασίας που γιορτάζουν αυτήν την μέρα του ξυπνήματος και της αναζωογόνησης. Χαιρετίζω τους Κούρδους που είναι από τους πιο παλιούς λαούς. Εγινε προσπάθεια αυτός ο μεγάλος πολιτισμός να συγκρουστεί μεταξύ του με πολιτικές πιέσεις και εξωτερικές παρεμβάσεις . Εγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί καθεστώς που δεν λαμβάνει σαν βάση το Δίκαιο και την Δικαιοσύνη. Εχουν συμπληρώσει πλέον τον χρόνο τους οι αρνητικές και πιεστικές αντιλήψεις καθώς και τα καθεστώτα εκμετάλλευσης. Οι λαοί της κεντρικής Ασιας και Μέσης Ανατολής πλέον ξυπνούν και επιστρέφουν στην αυθεντικότητά τους. Εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια άνθρωποι που ανάβει η καρδιά τους με την φωτιά Νεβρούζ, τώρα πλέον λένε «ειρήνη», «αδελφοσύνη» και ζητούν λύση.
 
Η φιλονικία μας ήταν εναντίον του άδικου
 -Σήμερα βλέπω ότι η κραυγή αυτή έφθασε σε κάποιο σημείο. Η δική μας φιλονικία δεν ήταν εναντίον κάποιας φυλής, θρησκείας, αίρεσης, ή ομάδας. Η δική μας φιλονικία ήταν κατά της καταπίεσης, του άδικου , και του παραγκωνισμού μας.
 
Ανοίγει πόρτα για την δημοκρατική πολιτική
 - Σήμερα πλέον ξυπνάμε σε μια νέα Τουρκία , σε μια νέα Μέση Ανατολή και σε ένα νέο μέλλον. Ανοίγει πλέον η πόρτα από το χρονοδιάγραμμα της ένοπλης αντίστασης, στο χρονοδιάγραμμα της δημοκρατικής πολιτικής . Αρχίζει ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο βαραίνει η πολιτική , κοινωνική και οικονομική πλευρά. Αναπτύσσεται μια αντίληψη που εκλαμβάνει σαν βάση τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και την ισότητα. Εμείς θυσιάσαμε δεκάδες από τα χρόνια μας για αυτόν τον λαό και καταβάλαμε μεγάλο αντίτιμο. Χαλάλι. Κανένας από τους αγώνες που κάναμε δεν ήταν μάταιος. Οι Κούρδοι ανάκτησαν την ταυτότητά τους και την καταγωγή τους. Με το καλό.
 
Αφήστε τα όπλα και αποσυρθείτε εκτός συνόρων
 -Φθάσαμε στο σημείο να σωπάσουν πλέον τα όπλα και να μιλήσουν οι ιδέες. Κατατροπώθηκε πλέον το σύγχρονο παράδειγμα που απέρριπτε και δεν υπολόγιζε. Το αίμα που χύνεται ανεξάρτητα από Λαζούς και Τσερκέζους , ρέει από τον άνθρωπο στην ψυχή αυτής της περιοχής. Εγώ λέω πλέον ότι ξεκινά μια νέα περίοδος και έρχεται στην πρώτη θέση η πολιτική και όχι πλέον τα όπλα .
 -Τώρα πλέον φθάσαμε στο σημείο της απόσυρσης των ενόπλων στοιχείων μας εκτός συνόρων. Αυτό δεν είναι ένα τέλος , είναι μια νέα αρχή. Πιστεύω πως όλοι όσοι πιστεύουν σε αυτήν την υπόθεση , θα προστατεύσουν τις ευαισθησίες του χρονοδιαγράμματος αυτού. Δεν πρόκειται για μια εγκατάλειψη του αγώνα, αλλά για το ξεκίνημα ενός διαφορετικού αγώνα. Αναλογούν καθήκοντα σε όλους μας για την δημιουργία ίσων Δημοκρατιών όλων των λαών και των πολιτισμών κατά τρόπο που αρμόζει στο Κουρδιστάν και στην ιστορία της Ανατολίας.
 
Μήνυμα στον τουρκικό λαό
 - Ο αξιότιμος λαός της Τουρκίας και ο τουρκικός λαός που ζεί ως Τουρκία την Ανατολία θα πρέπει να γνωρίζει ότι βασίζεται στην αντίληψη της αδελφοσύνης με τους Κούρδους κάτω από την ισλαμική σημαία περίπου εδώ και 1000 χρόνια. Οι πολιτικές εξάλειψης και αφομοίωσης της τελευταίας εκατονταετηρίδας που βασίστηκαν στον σύγχρονο καπιταλισμό , εκφράζουν τις προσπάθειες μιας εκλεκτικής ελίτ εξουσίας που δεν δεσμεύει τον λαό και αρνείται όλη την Ιστορία και το πνεύμα αδελφοσύνης.
 -Για να μπορέσουμε να κάνουμε από κοινού μια έξοδο από αυτό το μαγγανοπήγαδο καταπίεσης, κάνω έκκληση να δημιουργήσουμε τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό μας ως δύο θεμελιώδεις στρατηγικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον δικό μας πολιτισμό και χαρακτήρα.
 -Προσπαθούμε να ανοικοδομήσουμε ένα πρότυπο παίρνοντας μαζί μας τους καταπιεσμένους λαούς , τις τάξεις και τους πολιτισμούς παρά τις ελλείψεις  και τα λάθη των τελευταίων 90 ετών.
 
Οσα πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας
 -Η έννοια του «εμείς» που λαμβάνει σημαντική θέση στην ιστορικότητα των εδαφών αυτών, υποβιβάστηκε στον ενικό. Εφθασε ο καιρός να δώσουμε το παλιό πνεύμα στο ¨εμείς¨ . Θα ενωθούμε έναντι αυτών που επιθυμούσαν να μας διασπάσουν και να μας βάλουν να συγκρουόμαστε. Θα ενωθούμε σε πείσμα όσων θέλανε να μας χωρίσουνε. Αυτοί που δεν μπορούν να διαβάσουν το πνεύμα της Ιστορίας θα βρεθούν στον κάλαθο των αχρήστων.
 
Αποκτά ζωή το μήνυμα του Μωάμεθ
 - Οι λαοί της περιοχής γίνονται μάρτυρες μιας νέας αυγής . Οι λαοί της Μέσης Ανατολής που κουράστηκαν από τους πολέμους , επιθυμούν να ξαναγεννηθούν από τις ρίζες τους και να βρεθούν δίπλα ο ένας στον άλλον στηριζόμενοι στα πόδια τους.
 - Αυτό το Νεβρούζ αποτελεί μια χαρμόσυνη είδηση για όλους μας. Υλοποιούνται και πάλι τα μηνύματα του Μωυσή, του Ιησού και του Μωάμεθ. Δεν αρνούμεθα συνολικά τις σύγχρονες αξίες πολιτισμού της Δύσης , αλλά παίρνουμε τις αξίες όπως η ισότητα , η ελευθερία και η Δημοκρατία.
 
Η βάση, η δημοκρατική πολιτική
 -Η  βάση του νέου αγώνα είναι η ιδέα η ιδεολογία και η δημοκρατική πολιτική . Ξεκινά ένα πολύ μεγάλο δημοκρατικό άλμα. Χαιρετίζω αυτούς που έδωσαν δύναμη σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Χαιρετίζω αυτούς που υποστήριξαν την ειρηνική δημοκρατική λύση. Χαιρετίζω αυτούς που ανέλαβαν ευθύνη για την αδελφοσύνη των λαών. Ζήτω το Νεβρούζ. Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών».