Ο Τούρκος Αρχηγός Οζέλ,ζήτησε πληροφορίες για το PKK από τον Αμερικανό Αρχηγό

Bοήθεια στον τομέα των πληροφοριών για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ΡΚΚ ζήτησε ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ από τον  αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Martin Dempsey κατά την συνάντησή τους στην στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας  Yeni Safak  οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη για την κλιμάκωση της δραστηριότητας του ΡΚΚ στην ΝΑ Τουρκία . Η εφημερίδα αναφέρει ότι πριν από 5 χρόνια, Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην δημιουργία μηχανισμού ανταλλαγής μυστικών πληροφοριών. Με τον τριμερή μηχανισμό  οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή του βορείου Ιράκ θα ενημέρωναν τον τουρκικό στρατό για τις κινήσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, η Ουάσιγκτον δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η κλιμάκωση των επιθέσεων του ΡΚΚ στην ΝΑ Τουρκία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι χθες κατά την συνάντηση Οζέλ-Dempsey  η Άγκυρα είχε την ευκαιρία να εκφράσει επίσημα την ανησυχία της στον αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ για το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών . Ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Οζέλ φέρεται να τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών και ότι υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις . »Αναμένουμε την υποστήριξη των φίλων και συμμάχων μας στον ένοπλο αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας’’ φέρεται να είπε  ο κ. Οζέλ στον αμερικανό ομόλογό του.
 
 
H εφημερίδα Ηurriyet αναφέρει επιπροσθέτως ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ανδρών περιστράφηκαν γύρω από τις εξελίξεις στην Συρία και το θέμα της παρείσφρησης  τρομοκρατών στα σύνορα της Τουρκίας . Ο αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της Αλ Κάϊντα στην περιοχή
 
Η Sabah αναφέρει ότι ο αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ συνέστησε στον τούρκο ομόλογό του πολύ προσεκτική αντιμετώπιση του θέματος των χημικών όπλων της Συρίας . Η εφημερίδα επισημαίνει ότι για πρώτη φορά το τουρκικό  Γενικό Επιτελείο προέβη σε ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης το τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Οζέλ με τον αμερικανό ομόλογό του στην οποία τονίζεται ότι συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας.