Παραιτήθηκε ο διοικητής της MIT για να γίνει βουλευτής

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Παραιτήθηκε ο Διοικητής της Τουρκικής ΕΥΠ (ΜΙΤ) κ. Hakan Fidan. Ο λόγος, όπως εξηγεί η εφημερίδα Miliyet  στην πρώτη σελίδα της, είναι για να μπει ενεργά  στην πολιτική και να είναι υποψήφιος βουλευτής από το κυβερνόν κόμμα AKP στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Ηδη η παραίτηση του κάνει το γύρο των ειδησεογραφικών πρακτορείων

Η παραίτηση του κ. Fidan θα ισχύσει από τις 10 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Fidan, o οποίος, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Erdogan και τον Πρωθυπουργό κ Davutoglu, πήρε την έγκρισή τους, αναμένεται να λάβει μέρος στις εκλογές στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης. Λέγεται, αναφέρει η εφημερίδα, ότι ο κ. Fidan στην περίπτωση που κερδίσει στις εκλογές, στη συνέχεια θα γίνει Υπουργός Εξωτερικών. Ο Fidan, μέχρι τις εκλογές, θα εκτελεί καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού κ Davutoglu. Σημειώνεται ότι ο κ. Hakan Fidan είχε διοριστεί στην ΜΙΤ στις 27 Μαΐου του 2010. 

Της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν

Είναι στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Ερντογάν.Δυο από τις αποστολές του – που μάλλον θα τη συνεχίσει – είναι η προώθηση λύσης στο Κουρδικό και οι σχετικές εμπιστευτικές συνομιλίες καθώς και η εκστρατεία της Τουρκίας κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Προέρχεται από τις Ενοπλες Δυναμεις και έχει υπηρετήσει και στο ΝΑΤΟ.