Patriot στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ επιλέγει που θα αναπτυχθούν

Σήμερα ξεκινά στην Τουρκία τις εργασίες της 30μελής  ΝΑΤΟική επιτροπή εξεύρεσης της καταλλήλου θέσεως για την εγκατάσταση των Patriot που έχει ζητήσει η Αγκυρα από το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις της Μόσχας για την στρατιωτικοποίηση της περιοχής από την Τουρκία , η Αγκυρα έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν οι Patriot για  δημιουργία  εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή για να κάνει επίθεση:Στη σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας,, σημειώθηκαν τα εξής:

«Η εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος έχει μόνο αμυντικό σκοπό για την ενδεχόμενη αεροπορική και πυραυλική απειλή από τη Συρία και δεν τίθεται θέμα για τη χρήση του συστήματος για την εφαρμογή εναέριας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων  ή μια επιθετική ενέργεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο τόπος όπου θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι Πάτριοτ, η διάρκεια της εγκατάστασης και ο αριθμός των ξένων εργαζομένων, θα καθοριστούν μετά από τις έρευνες της ΝΑΤΟικής επιτροπής. Κατά το ρεπορτάζ του δημόσιου τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού  η επιτροπή  »αποτελείται από τους σύμμαχους της Τουρκίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας»- κάτι που μπερδεύει τα πράγματα για το τι ακριβώς εννοεί η Άγκυρα με αυτή την διατύπωση. Πάντως η τουρκική τηλεόραση ανέφερε πως νατοϊκή αποστολή θα η αποτελείται από αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία και Ολλανδία θα πραγματοποιήσουν έρευνες στην Τουρκία σχετικά με τις περιοχές που θα εγκατασταθούν τα συστήματα Πάτριοτ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες  των τουρκικών ΜΜΕ η αποστολή του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις πόλεις στις οποίες είναι πιθανή η ανάπτυξη πυραύλων και λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια θα διατυπώσει την άποψη της αν οι συγκεκριμένες πόλεις είναι κατάλληλες ή όχι για την τοποθέτηση πυραύλων. Ελληνες ειδικοί στην αεράμυνα δεν συμμετέχουν- ούτε με εθνικό ούτε με ΝΑΤΟικό καπέλο.

Κατά τις  ενδείξεις έχουν απαντήσει θετικά για διάθεση PATRIOT η Γερμανία και η Ολλανδία – που έχουν στην Ευρώπη τέτοια συστήματα - και μάλλον οι ΗΠΑ.  Όπως έγραψε ο τουρκικός τύπος  θα εγκατασταθούν και 170 ξένοι ειδικοί -χειριστές  αλλά την απόφαση για το «πάτημα του κουμπιού» θα έχει, αναφέρουν,  η Τουρκία.
Ηδη διαψεύστηκαν τουρκικά δημοσιεύματα που έφεραν τον κ. Ερντογάν να δηλώνει  πως την τοποθεσία ανάπτυξης των Patriot θα επιλέξει ο τουρκικός στρατός.