Το PKK ενδέχεται να απελευθερώσει ομήρους

Οι κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) μπορεί να αφήσουν ελεύθερους σε δέκα ημέρες τούρκους δημοσίους υπαλλήλους τους οποίους κρατούν ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP).
«Ελπίζω πως οι λειτουργοί που κρατούνται από το PKK θα ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους σε μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες», δήλωσε στο Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ), ο Γκιουλτέν Κιζανάκ, αντιπρόεδρος του BDP, τον οποίο επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το PKK κρατά, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περισσότερους από είκοσι ανθρώπους –στην πλειονότητά τους δημοσίους υπαλλήλους– που απήγαγε στην νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία κατοικείται στην πλειονότητα από Κούρδους και είναι το κυριότερο θέατρο των συγκρούσεων με το στρατό.
Οι τουρκικές αρχές, που εκπροσωπούνται από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, διεξάγουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές και κουρδικές πηγές, ο Οτσαλάν αναμένεται να καλέσει σε μονομερή εκεχειρία στις 21 Μαρτίου, με την ευκαιρία του κουρδικού νέου έτους, και σε μια πλήρη παράδοση των όπλων έως τον Αύγουστο.
Ο Οτσαλάν έχει επίσης αναφερθεί σε μια επικείμενη απελευθέρωση κρατουμένων από την οργάνωσή του, σύμφωνα με τρεις εκλεγμένους Κούρδους του BDP που τον επισκέφθηκαν στη φυλακή.
«Το (τουρκικό) κράτος κρατά αιχμάλωτους πολέμου. Το PKK έχει επίσης αιχμαλώτους πολέμου. Το PKK πρέπει να συμπεριφέρεται σωστά στους κρατούμενους αυτούς, ελπίζω πως θα ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους το συντομότερο», είχε αναφέρει ο Οτζαλάν σε μία δήλωση που ανέγνωσε στις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο βουλευτής του BDP Περβίν Μπουλντάν.
Το κουρδικό αντάρτικο απαιτεί την απελευθέρωση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων κούρδων φυλακισμένων –μαχητών και πολιτικών– που κρατούνται με την κατηγορία των διασυνδέσεων με το PKK, μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και από την πλειονότητα των δυτικών χωρών.