Που θα ταφεί ο «Πινοσέτ» της Τουρκίας; Ο στραττηγός που έγινε στρατιώτης διχάζει

Η τελετή  για τον θάνατο του δικτάτορα Κενάν Εβρέν θα πραγματοποιηθεί μάλλον στο Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας και σίγουρα όχι στο Κοινοβούλιο.
Τόσο η Προεδρία όσο και η Πρωθυπουργία και τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας ακόμα δεν έχουν εκδώσει καμία ανακοίνωση ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε ανακοίνωση αργά τα μεσάνυχτα. 

Η κηδεία του πραξικοπηματία στρατηγού – που είχε καταδικαστεί σε ισόβια και είχε υποβιβαστεί σε στρατιώτη – θα γίνει σήμερα ενώ το ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα γίνει κρατική τελετή, όπως απαιτεί η οικογένειά του, ή όχι. Όπως φαίνεται η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Γενικό Επιτελείο και όχι στο Κοινοβούλιο, ενώ η «Πρωτοβουλία 12ης Σεπτεμβρίου» υπέβαλε αίτημα για την ακύρωση της κρατικής τελετής.

Ο τύπος για τον θάνατο του Κενάν Εβρεν

Με τίτλους όπως: «Η επίσημη τελετή θα γίνει στο Γενικό Επιτελείο και θα κηδευτεί στο κρατικό νεκροταφείο» (Milliyet),«Δεν δόθηκαν συλλυπητήρια», (Hurriyet),  «Η αντιπολίτευση δεν θα παραστεί στην κηδεία» (Cumhuriyet), «Πέθανε ο Πινοσέτ της Τουρκίας» (Sabah), τονίζοντας ότι έτσι μεταδόθηκε διεθνώς ο θάνατος του Εβρέν,«Ήταν καλός άνθρωπος;» (Cumhuriyet), «Η νοοτροπία του βρίσκεται στην εξουσία» (Evrensel), «Συνήθιζε και αυτός να κάνει μεγάλες συγκεντρώσεις, να κρατάει το Κοράνι, να σκοτώνει τους αντιπάλους του και να εισπράττει το χειροκρότημα», (Birgun), «Ο πραξικοπηματίας στρατηγός Εβρέν απεβίωσε, η αντιδημοκρατική κληρονομιά του επιβιώνει ακόμα», (Today’s Zaman), «Ο πραξικοπηματίας στρατηγός απεβίωσε στα 98, η τοξική κληρονομιά του παραμένει ακόμα», (Daily Sabah), «Κρατική τελετή στον πραξικοπηματία», (Taraf), «Ούτε μήνυμα, ούτε συμμετοχή» (Haberturk), «Μας άφησε κληρονομιά τη 12η Σεπτεμβρίου (το πραξικόπημα). Τώρα ήρθε η ώρα για λογοδοσία» (Zaman), υποδέχτηκε ο τουρκικός Τύπος την είδηση του θανάτου του Εβρέν

221 νεκροί  τα θύματά του

Η Taraf – και άλλες εφημερίδες -θυμίζει ότι κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, 650.000 άτομα φυλακίστηκαν, περίπου 250.000 αντιμετώπισαν δικαστικές διώξεις, 50 κρατούμενοι εκτελέστηκαν και 171 βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι εξορίστηκαν.
Η Cumhuriyet γράφει ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν θα συμμετάσχει στην δημόσια τελετή, ενώ η Haberturk σημειώνει ότι ο Μπαχτσελί και ο Ντεμιρτάς δήλωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στην κηδεία.

Διαβάστε ακόμη:

Πέθανε ο Εβρέν στην Τουρκία καταδικασμένος για το πραξικόπημα του 1980

Ισόβια στον Εβρέν