Προειδοποίηση – πρόκληση Γιλντιρίμ για τα Ίμια – ΒΙΝΤΕΟ

Λίγες μέρες πριν την επέτειο των γεγονότων των Ιμίων και στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης με τον Πρωθυπουργό του Νίγηρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στέλνει μια σημαντική προειδοποίηση στην Αθήνα για τα Ίμια και τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το Haberturk, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «δεν συμβαδίζουν με την καλή γειτονία η μεταφορά της κρίσης των Ιμίων του 1996 στο σήμερα και οι σχετικές ενέργειες. Δεν είναι σωστό να επιχειρούν οι γείτονες μας να έχουν την φιλοδοξία του «ψαρέματος σε θολωμένα νερά» τη στιγμή που εμείς είμαστε απασχολημένοι με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε: «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε με θετικό τρόπο (μια τέτοια προσπάθεια). Σε περίπτωση που συμβεί κάτι παρόμοιο, ως Τουρκία, έχουμε πάντα στην διάθεση μας προφυλάξεις (σ.σ. μέτρα). Κανείς να μην ανησυχεί». 

Δείτε το βίντεο με τις προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ

Πληροφορίες  αναφέρουν οτι νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών υπέβαλαν οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η θέση της ελληνικής πλευράς -όπως εκφράστηκε επί του ζητήματος- είναι αρνητική με δεδομένη βέβαια την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- απέρριψε το προηγούμενο αίτημα, όχι γιατί τους θεωρεί αθώους ή ένοχους, αλλά γιατί έκρινε κυρίως πως δε θα έχουν δίκαιη δίκη. Προκειμένου να κατατεθούν νέα αιτήματα από την τουρκική πλευρά θα πρέπει να περιέχουν νέα στοιχεία για τους αξιωματικούς.