Πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων ξεκινά η Τουρκία;

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η Τουρκία ετοιμάζεται να  κατασκευάσει κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων προκαλώντας ανησυχίες ακόμη και στο ΝΑΤΟ για τα πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν  καθώς ενδέχεται να αποκτήσει δύναμη εκτόξευσης και βαλλιστικών πυραύλων!

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Vatan η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην βιομηχανία κατασκευής πυραυλικών συστημάτων Roketsan για να χτιστεί ένας σταθμός εκτόξευσης δορυφορικών συστημάτων εντός της Τουρκίας.

Η Άγκυρα μέχρι το 2020 θα εκτοξεύσει στο διάστημα 16 δορυφόρους. Οι πρώτοι δυο δορυφόροι εκτοξεύθηκαν από τη Γουινέα και από την Κίνα. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο οι υπόλοιπες εκτοξεύσεις να πραγματοποιηθούν από τουρκικό έδαφος.

«Όμως τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία και στο ΝΑΤO σύμφωνα με το έγκυρο στρατιωτικό περιοδικό defencenews. Kαθώς στην Ατλαντική Συμαχία φοβούνται πως από τις ράμπες εκτόξευσης θα μπορούν να εκτοξεύονται και βαλλιστική πύραυλοι».

Ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του το 2011 είχε αναφέρει πως « το Ιράν σήμερα διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια 2500 χιλιομέτρων ενώ οι δικοί μας έχουν εμβέλεια μόλις 150 χιλιομέτρων! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι» και είχε δώσει εντολή για πρόγραμμα παραγωγής τουρκικών πυραύλων με μεγαλύτερη εμβέλεια.