Πρώτο δρομολόγιο του Marmaray με τον Ερντογάν

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του τρένου που θα περνά από το υποθαλάσσιο τούνελ του Βοσπόρου το οποίο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Το  Marmaray όπως ονομάζεται το υποθαλάσσιο τούνελ σιδηροδρόμου θα εγκαινιαστεί στις 29 Οκτωβρίου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός οδήγησε το τρένο από σταθμό της Ασιατικής Όχθης και το οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Όχθη και αντιστρόφως και το δρομολόγιο θεωρείται πετυχημένο.
Ο Ερντογάν σε ομιλία του τόνισε πως « το σχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία καθώς αυτή η σιδηροδρομική σύνδεση θα ενώσει το Πεκίνο με το Λονδίνο από το Βόσπορο».

Το υποθαλάσσιο τούνελ μήκους 1.4 χιλιομέτρων βρίσκεται σε βάθος 60 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και οι προβλέψεις των κατασκευαστών αναφέρουν πως θα αντέχει σε σεισμούς μεγέθους 7.5 Ρίχτερ.

Το συνολικό έργο του Marmaray αποτελείται από σιδηροδρομική σύνδεση της Ασιατικής Όχθης με την Ευρωπαϊκή και όλο το έργο θα έχει μήκος 72 χιλιομέτρων.

Βασική σχεδιαστές του Μarmaray είναι Ιάπωνες αρχιτέκτονες που επιβλέπουν κάθε φάση του έργου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα ολοκληρωθεί σύντομα και το υποθαλάσσιο τούνελ του Βοσπόρου για τις διελεύσεις αυτοκινήτων. Το έργο θεμελιώθηκε το 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.