«Ψηφιακή ασπίδα» 6,5 δις ευρώ «στήνει» η Τουρκία στα σύνορά της

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα της χώρας με ένα πρόγραμμα ύψους 6,5 δις ευρώ, το οποίο στοχεύσει στη δημιουργία μιας «ψηφιακής ασπίδας» στα σύνορα της Τουρκίας μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
Συγκεκριμένα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν  θερμικές κάμερες, ραντάρ, εξοπλισμός νυχτερινής οράσεως, αισθητήρες, δορυφορικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οχήματα περιπολίας , σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα μέσα ελέγχου των συνόρων με τη Συρία. Επίσης , όπως αναφέρει η εφημερίδα Sabah η Τουρκία αναμένεται να κατασκευάσει αλεξίσφαιρους πύργους και στο μήκος των συνόρων της με το Βόρειο Ιράκ. 

Ραντάρ εναέριου ελέγχου

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας στην πόλη Σανλιούρφα, προκειμένου για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας της περιοχής. 

Μέχρι το τέλος του έτους η Τουρκία θα εγκαινιάζει ένα νέο Οργανισμό Συνοριακής Ασφάλειας, αρμοδιότητα του οποίου, θα είναι ο έλεγχος της ασφάλειας των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. 

Ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για τις βολές

Όπως επίσης αναφέρεται σε άλλα δημοσιεύματα στον τύπο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανταποκρίνονται με το παραπάνω στις βολές που γίνονται από την πλευρά της Συρίας και πολλές φορές γίνονται αιτία σε απώλειες ζωών. Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου επισημάνθηκε ότι έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα έναντι των απειλών που μπορεί να προέλθουν  από την πλευρά εκτός συνόρων της Τουρκίας, με σκοπό την κατοχύρωση της ασφάλειας των συνόρων. 

Πυρκαγιά σε στρατώνα – 9 στρατιώτες σε νοσοκομείο

Ο τύπος αναφέρει ακόμα ότι ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε στρατώνα στο Ετιμεσγκούτ στην Άγκυρα, που φέρει την ονομασία «Στρατώνας στρατηγού Σελαχατίν Γκιοκκαρτάλ». Τονίζεται πως 9 στρατιώτες και ένας άντρας της πυροσβεστικής υπηρεσίας επηρεάστηκαν από τον καπνό και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι λόγοι της πυρκαγιάς δεν διασαφηνίστηκαν ακόμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί σήμανε «κόκκινο συναγερμό» η Τουρκία στα σύνορα με Συρία


«Οι Τούρκοι «σπρώχνουν» το made in Turkey στην Άμυνα – Εμείς;»