Πούτιν εγκωμιάζει Ερντογάν και κάνει ενεργειακά σχέδια μαζί του!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε ιδιαίτερα θετικές επισημάνσεις για επέκταση των σχέσεων και στρατηγική συνεργασία με την Άγκυρα προχώρησε ο  Πρόεδρος της Ρωσίας, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του ενόψει της της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την 1η Δεκεμβρίου στην Τουρκία:Ανέφερε συγκεκριμένα στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο »Αναντολού» πως εκτιμούν το ότι η Τουρκία παίρνει ανεξάρτητα αποφάσεις συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ προανήγγειλε συνεργασία σε ενεργειακά- πυρηνικά, διάστημα  και εμπόριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε   τα παρακάτω, επίσης θετικά :»Φυσικά, η στάση μας σε ορισμένα ζητήματα δεν μπορεί να είναι ίδια ή ακόμη και μπορεί να είναι διαφορετική. Είναι φυσικό να επιδιώκουν τα κράτη μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Μαζί με αυτό το σημαντικότερο είναι να έχουμε μια κατανόηση της σημασίας της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας».

Τριπλασιασμός του όγκου συναλλαγών

Δήλωσε ακόμα – υπό το πρίσμα προφανώς των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ κατα της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας  - πως προσεγγίζουν θετικά την επιθυμίας των Τούρκων παραγωγών να αυξήσουν την εξαγωγή προϊόντων κρέατος, γάλακτος, αλιευτικών προϊόντων, λαχανικών και φρούτων.Μάλιστα απαντώντας σε  ερώτηση ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της χώρας του δεν είναι νόμιμες και ότι απειλούν την διεθνή σταθερότητα.

Στην συνέχεια και αφού  ο ηγέτης του Κρεμλίνου εξήρε τον κ Ερντογάν διότι αρνήθηκε να επιβάλει και αυτός κυρώσεις, τόνισε ότι η Τουρκία είναι σημαντική εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι στην ατζέντα συζητήσεων είναι η ανάπτυξη  του εμπορικού όγκου συναλλαγών χάρη στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και σύναψη βιομηχανικών συνεταιρισμών.Θα επιδιώξει , είπε, να τριπλασιάσει τις εμπορικές της συναλλαγές με την Τουρκία στα 100 δισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση για να αντισταθμίσει ένα μέρος της ζημίας που έχει υποστεί από τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση, 

Κοινά στρατηγικά σχέδια στα ενεργειακά

 Ο Ρώσος Πρόεδρος ο οποίος θα πάει στην Τουρκία προκειμένου να συμμετάσχει στη 5η σύσκεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας που θα διοργανωθεί την 1η Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν τις θεμελιώδεις διαστάσεις της Ρωσο-τουρκικής συνεργασίας συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης των κοινών στρατηγικών σχεδίων στον ενεργειακό χώρο- να σημειώσουμε εδώ ότι σχετική θετική αναφορά στα ενεργειακά έκανε και πάλι πρόσφατα ( έγραψε το ΟnAlert).
Μάλιστα αναφερόμενος στην  τιμολόγηση των πρόσθετων εξαγωγών αερίου προς την Τουρκία ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «κατανοούμε πόσο σημαντικοί είναι οι ρωσικοί ενεργειακοί πόροι για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας. Γιαυτό πάντα ανταποκρινόμαστε θετικά σε εκκλήσεις που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές αερίου.

Τον Οκτώβριο πετύχαμε μια συμφωνία για αύξηση των ετήσιων προμηθειών μέσω του αγωγού Blue Stream από τα 16 στα 19 δις. κ.μ. Οι ειδικοί μας εξετάζουν το θέμα», είπε τονίζοντας πώς θα πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά και να ληφθεί υπόψη από τις εταιρείες η κατάσταση στην τουρκική αγορά αερίου.Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε πως «σε όρους όγκων, η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αερίου μετά τη Γερμανία». Πέρυσι, οι ποσότητες αυτές έφτασαν τα 26,6 δις. κ.μ. και φέτος πιθανότατα θα ξεπεράσουν αυτόν τον αριθμό.
 Συνεργασία σε Διάστημα – Πυρηνικά

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι ένας από τομείς που υπόσχεται πολλά για το μέλλον των σχέσεων είναι η συνεργασία των δυο χωρών στις διαστημικές έρευνες.
»Στο πλαίσιο της ποικιλοποίησης της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία έχουμε σκοπό να καθορίσουμε από κοινού τις στρατηγικές διαστάσεις των εργασιών μας συμπεριλαμβανομένων και των τομέων υψηλής τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας» είπε ο κ. Πούτιν.

Για Συρία -Ιράκ

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Συρία, ο Πούτιν σημείωσε ότι ο κίνδυνος της επιδείνωσης της κατάστασης και στη συγκεκριμένη χώρα αλλά στις γειτονικές χώρες πηγάζει από τις δραστηριότητες των ακραίων οργανισμών, οι οποίες κάποτε ενθαρρύνθηκαν από τις δυτικές χώρες και τώρα τις εκμεταλλεύονται ενεργά.
»Ως Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη Συρία, το Ιράκ και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της περιοχής, οι οποίες μάχονται κατά των ακραίων και στο μέλλον» είπε ο κ. Πούτιν., ενώ σημείωσε «έχουμε την πλήρη επίγνωση του βάρος της Τουρκίας».
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η  Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, αλλά η Τουρκία είναι ένας από τους σκληρότερους αντιπάλους της- μάλιστα εκπαιδεύει και εξοπλίζει τους αντάρτες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πούτιν στην Άγκυρα – Όλο το παρασκήνιο μιας σχέσης με αγκάθια!

Τουρκία: Τιμωρώντας τους αλλόθρησκους !