Τη ρωσική υποστήριξη ζητούν οι Κούρδοι

Την εντονότερη εμπλοκή της Μόσχας στο Κουρδικό ζήτησε, επίσημα, ο Κούρδος πολιτικός ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρωσία, μετά από πρόσκληση της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Ντεμιρτάς, ηγετικό στέλεχος του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), μιλώντας σε Ρώσους δημοσιογράφους, είπε πως η Μόσχα πρέπει να αφήσει την στρατηγική της έμμεσης εμπλοκής στο Κουρδικό και να εμπλακεί άμεσα.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός πως Κούρδοι και Ρώσοι συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σχετικά με τα φλέγοντα θέματα της Μέσης Ανατολής. «Οι κουρδικές προσπάθειες να αποκαταστήσουν σχέσεις ισότητας με τα άλλα έθνη δεν έχουν εκτιμηθεί, μέχρι τώρα από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Ντεμιρτάς, ζητώντας, εμμέσως, τη ρωσική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις τους με την Τουρκία.

Ωστόσο οι Τούρκοι έχουν δηλώσει πως δεν αποδέχονται τη μεσολάβηση τρίτων, στο ζήτημα αυτό. Φυσικά η στενή προσέγγιση Μόσχας – Άγκυρας, που έχει σημειωθεί τελευταία, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο μιας ρωσικής μεσολάβησης.

Μια ιδιαίτερα σημαντική αποστροφή των δηλώσεων Ντεμιρτάς αφορούσε το ζήτημα των συνόρων, όπως είπε. Ερωτώμενος για το αν οι Κούρδοι σκέπτονται να θέσουν ζήτημα χάραξης συνόρων με την Τουρκία, υπονοώντας, δηλαδή, τη δημιουργία ενός αυτόνομου ή ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, είπε πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να συζητηθεί αυτό.

«Εξάλλου η κατάσταση αλλάζει ταχύτητα στην περιοχή και σύντομα η λέξη σύνορα θα χάσει τη σημασία της», είπε με νόημα ο Ντεμιρτάς. «Εμείς οι Κούρδοι δεν συμμεριζόμαστε τις απόψεις των χωρών, εντός των οποίων ζούμε», δήλωσε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως οι Κούρδοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας. Οι Κούρδοι θεωρούν πως η προσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας ενισχύει τη θέση τους.

 Πηγή: Hurriyet
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert