OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

S-400 στην Τουρκία: Δεν περιμένει κυρώσεις από τον Μπάιντεν η «αισιόδοξη» Άγκυρα

26/11/2020 - 17:31
S-400
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία δεν αναμένει πως οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενταθούν, όταν αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και δεν περιμένει κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, στην οποία έχει προβεί, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον έχουν ενταθεί εξαιτίας θεμάτων που κυμαίνονται από την πολιτική έναντι της Συρίας έως την άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν έναν ιερωμένο τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η αγορά των S-400 και οι αντιδράσεις

Η Τουρκία βασιζόταν στις καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να εξομαλύνει τις διενέξεις, όμως ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα είναι πιο σκληρός με την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική, καθώς και αναφορικά με τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

S-400

Η αγορά πέρυσι από την Άγκυρα των S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, δημιούργησε την προοπτική να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αν το Κογκρέσο, στο πλαίσιο της έγκρισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες, ζητήσει από τον πρόεδρο να τιμωρήσει την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του με το Ρόιτερς, ο αντιπρόεδρος του κόμματος AK Νουμάν Κουρτουλμούς υποβάθμισε αυτή την προοπτική.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανότατα θα δει πολύ προσεκτικά την ισορροπία στη Μέση Ανατολή για τα αμερικανικά συμφέροντα και δεν θα θελήσει να συνεχίσει την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Κουρτουλμούς. «… Πιστεύω ότι θα κάνουν θετικά βήματα στο μέλλον», πρόσθεσε.

«Δεν προμηθευτήκαμε τους S-400 για να τους κρύψουμε»

Ο Κουρτουλμούς επανέλαβε πως η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην πίεση να επιστρέψει τα ρωσικά συστήματα ή να τα αφήσει αχρησιμοποίητα. «Λυπάμαι, αλλά δεν τα προμηθευτήκαμε για να τα κρύψουμε. Τα αποκτήσαμε για να καλύψουμε ανάγκες της ασφάλειας της Τουρκίας», δήλωσε.

S-400

Ενώ ο Ερντογάν έχει υποβαθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις από τέτοιες κυρώσεις, έχει επίσης υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να χαλαρώσουν τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εξετάσει επίσης τον ερχόμενο μήνα την πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, ο Κουρτουλμούς δήλωσε πως η κυβέρνηση ενεργεί μόνο για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Ενεργούμε σκεπτόμενοι ποιες μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε, ποια βήματα εκδημοκρατισμού θα ωφελούσαν τον λαό μας, και κινούμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο, όχι σκεπτόμενοι ποιές πράξεις ή λόγια θα τον ευχαριστούσαν», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: S-400S-400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΗΠΑΜΠΑΙΝΤΕΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: Παραδόθηκαν 10 κινητήρες F110 για τα τουρκικά μαχητικά – Σε εξέλιξη συνομιλίες για ακόμη 80

26/12/2025 - 18:25
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνελήφθησαν 115 ύποπτοι για επιθέσεις κατά μη μουσουλμάνων – Έχουν σχέσεις με το ISIS

25/12/2025 - 11:20
Falcon-50
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

24/12/2025 - 19:53

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Ελένη Παπαδοπούλου: Η παρατηρητικότητα ενός πυροσβέστη, η απουσία του γιου από την κηδεία και το σπίτι στο Κολωνάκι

To Cinobo φέρει 8 feelgood ταινίες και μια σειρά για να περάσουμε τις γιορτές στο σπίτι

Σε ισχύ το χριστουγεννιάτικο ωράριο: Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 28/12

Η Ιουλία Καλλιμάνη έδωσε εξηγήσεις για το νέο περιστατικό με τα «γαλλικά»: Θα ήθελα να εκφράσω την ενόχλησή μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert