S-400 στην Τουρκία: Έφτασε το πρώτο φορτίο των ρωσικών πυραύλων στην Άγκυρα

Το πρώτο φορτίο των S-400 έφτασε σήμερα στην Τουρκία Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας που μετέδωσε τόσο το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και αλλά η εφημερίδα Sabah, ενώ αναμένεται να εγκατασταθεί στην Άγκυρα, όπως είχε αναφέρει πριν από λίγες μέρες το OnAlert.

Και όμως το στοίχημα του Ερντογάν φαίνεται να βγαίνει καθώς όπως αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, τα πρώτα τμήματα των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας έφτασαν σήμερα στην Τουρκία.

Τι αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν από την Άγκυρα σήμερα τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.

«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Η παραλαβή θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ανταποκριτή Ragip Soylu, το πρώτο αυτό φορτίο των S-400 που θα εγκατασταθεί και θα αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Mürted, είναι η ίδια αεροπορική βάση που χρησιμοποιήθηκε από τους «αποστάτες» στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016, που τότε ονομαζόταν «Ακιντζί».

Η κατηγορηματική θέση του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι η Τουρκία αγόρασε τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσει, όταν και όπου χρειαστεί, με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά:

«Γιατί να κάνουμε μια τέτοια αγορά ή μια τέτοια επένδυση; Εμείς όπου και όταν χρειαστεί, έχουμε και το δικαίωμα και τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουμε φυσικά.»

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως «αυτό είναι ένα αντι-αεροπορικό σύστημα. Κι εφόσον είναι τέτοιο, αν κάποιοι μας επιτεθούν, θα απαντήσουμε κι εμείς θέτοντας σε λειτουργία αυτό το αμυντικό μας σύστημα. Γι’ αυτό κάναμε μία τέτοια επένδυση».