OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

S-400 στην Τουρκία: Είναι «σύμπτωμα» και όχι η αιτία της «σύγκρουσης» με τις ΗΠΑ

02/04/2021 - 05:33
S-400
Share on FacebookShare on Twitter

«Η διαμάχη σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 είναι ένα σύμπτωμα, όχι η αιτία της σύγκρουσης και των  προβλημάτων στη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» τονίζει μεταξύ άλλων ο αναλυτής Αλί Ντεμιρντάς.

Ο ίδιος σε άρθρο του στο έγκριτο National Interest, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον είχε ξεκινήσει πριν την απόκτηση των πυραύλων S-400, οι οποίοι απλά επιδείνωσαν την κατάσταση σε βαθμό που επέφερε κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Ντεμιρντάς αναφέρει ότι η «κρίση» που προκλήθηκε από τους  S-400 αντικατοπτρίζει τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στη σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την απόφαση της Άγκυρας «να επιδιώκει όλο και περισσότερο μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η οποία δεν ήταν απαραίτητα σύμφωνη με τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον».

H αρχή των προβλημάτων

Στη συνέχεια εξηγεί ότι τα πρώτα σημάδια της «αυξανόμενης ανυπακοής» της Άγκυρας εντοπίζονται ήδη από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, όταν το νέο στην εξουσία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αρνήθηκε να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Τουρκίας για να εξαπολύσουν επίθεση από τα βόρεια, εναντίον των δυνάμεων του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε δηλώσει ότι: «Η Τουρκία, ο σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ απογοήτευσε την Αμερική».

Λίγο αργότερα, τα αμερικανικά στρατεύματα συνέλαβαν Τούρκους κομάντο που επιχειρούσαν στο βόρειο Ιράκ, κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Κούρδο κυβερνήτη του Κιρκούκ. Το περιστατικό αυτό σηματοδότησε την «πενταγωνοποίηση» των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραγκωνίζεται έναντι ενός πιο ενεργού και αποφασιστικού Υπουργείου Άμυνας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, λέει ο αναλυτής.

Η Συρία και οι συμμαχίες

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας έχουν αυξηθεί λόγω της Συρίας, καθώς οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στενά με τις κουρδικές συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) στη σύγκρουση, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια λόγω των ιστορικών δεσμών με το PKK.

Αυτά τα ζητήματα ήρθαν στο προσκήνιο όταν οι ΗΠΑ δίστασαν να πουλήσουν στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot, δηλώνει ο Ντεμιρντάς, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι:  «Η Τουρκία αισθάνθηκε ότι οι Αμερικανοί την εγκαταλείπουν και έτσι στράφηκε στη Ρωσία για βοήθεια, κάτι που ο Πούτιν αποδέχθηκε με χαρά» προχωρώντας στην προμήθεια των πυραύλων S-400.

Συνεπώς, καταλήγει ο αναλυτής, «είναι λανθασμένη κρίση να αποδώσουμε την τρέχουσα αμερικανική-τουρκική ρήξη ως αποτέλεσμα της απόκτησης των S-400».

Με πληροφορίες από: Ahval / National Interest | Φωτογραφία αρχείου

Tags: S-400S-400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΗΠΑΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ταϊβάν
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αξίας 11,1 δισεκ. δολαρίων

18/12/2025 - 08:21
F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

17/12/2025 - 20:29
Bundeswehr
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

17/12/2025 - 19:22

Διαβάστε Επίσης

Το χρονικό των FDI: Από την απόφαση και τις υπογραφές, στην ύψωση της σημαίας στην φρεγάτα «Κίμων»

ΗΠΑ: «Εξαπολύσαμε νέο φονικό πλήγμα σε σκάφος που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό» – Η στιγμή της επίθεσης [vid]

Στο Μαϊάμι ο νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από επιδρομή ουκρανικών drones σε φορτηγό πλοίο στο Ροστόφ

Συρία: Τέλος οι αμερικανικές κυρώσεις – Το Κογκρέσο ψήφισε την άρση του νόμου Caesar

Ταϊβάν: Εγκρίθηκε πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ αξίας 11,1 δισεκ. δολαρίων

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Top News

Νίκος Παππάς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του - Ο ανεξέλεγκτος χαρακτήρας του, οι μπουνιές στον Νίκο Γιαννόπουλο και το τηλεφώνημα στον Φάμελλο

Λάκης Λαζόπουλος: Ανακοίνωσε ότι παρακολουθείτο από το Predator - «Έλεγαν ότι είχα παραλάβει τα χαρτιά»

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι αύριο η καταβολή του - Συντάξεις και επιδόματα έως τις 22 Δεκεμβρίου

Καιρός: Χριστούγεννα με κρύο και βροχές, προβλέψεις ακόμα και για χιόνια την Πρωτοχρονιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert