OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Σόου» από την Άγκυρα με το «Ορούτς Ρέις»

29/08/2019 - 19:23
oruc reis
Share on FacebookShare on Twitter

Σαφής κλιμάκωση της τουρκικής κινητικότητας παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, μετά τον απόπλου του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αποτελέσει το τέταρτο συνολικά πλοίο που θα βρεθεί πέριξ της Κύπρου.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» την Τετάρτη, το τουρκικό σκάφος επέλεξε μια πορεία πιο κεντρικά στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα δυτικά της Ικαρίας και της Πάτμου, με τελικό προορισμό να δηλώνει το λιμάνι της Αττάλειας, στη Νότια Τουρκία και βορειοδυτικά της Κύπρου, ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Το «Ορούτς Ρέις» συνοδεύεται από μία τουρκική φρεγάτα και μία κορβέτα και, με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει το πρώτο 24ωρο της πορείας του, αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να έχει φτάσει στη Ρόδο.

Αλλά δεν είναι μόνο το τουρκικό ερευνητικό που δημιουργεί το παζλ της έντονης κλιμάκωσης.

Την Τετάρτη η Τουρκία, σε μια επίδειξη προκλητικότητας, προχώρησε σε μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου, προφανώς για να «δοκιμάσει», κατά την πάγια τακτική της, τα αντανακλαστικά της Αθήνας, αλλά και να δώσει έμφαση, εν είδει «συνοδείας», στην κάθοδο του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, στις 13.31 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο Παναγιά και τη νήσο Οινούσσες στα 26.500 πόδια, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στις 15.14, καθώς το «Ρέις» συνέχιζε την πορεία του, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν νέα υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 22.000 πόδια και στη συνέχεια ο «νούμερο ένα» του σχηματισμού πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Χίου στα 20.000 πόδια. Ενα 24ωρο πριν, είχαν σημειωθεί 55 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ο αριθμός ρεκόρ των 19 εικονικών αερομαχιών, που σηματοδοτεί την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να δηλώνει παρούσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η Άγκυρα κλιμακώνει την κινητικότητά της, θέλοντας, το λιγότερο, να ασκεί διαρκή πίεση και να έχει σε εγρήγορση την Αθήνα, δημιουργώντας ερωτηματικά για τις προθέσεις της. Οσον αφορά την πρόθεση για άσκηση πιέσεων, πετυχαίνει τον στόχο της, καθώς η ελληνική πλευρά βρίσκεται όντως σε μόνιμη επιφυλακή. Στην Αθήνα είναι προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανές τουρκικές κινήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το ότι διπλωματική πηγή τόνιζε στην «Κ» πως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό δεν αλλάζει κάτι τα τελευταία 24ωρα που η Αγκυρα αυξάνει την προκλητικότητά της, καθώς «ούτως άλλως υπάρχει πλάνο για όλες τις πιθανές κινήσεις». Συνεπώς, η «ψυχραιμία» είναι βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Κατά τη συνήθη πρακτική, την πορεία του «Ορούτς Ρέις» παρακολουθούν στενά δύο ελληνικές φρεγάτες, ενώ Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

Πηγή: kathimerini.com.cy

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Related Posts

KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: Παραδόθηκαν 10 κινητήρες F110 για τα τουρκικά μαχητικά – Σε εξέλιξη συνομιλίες για ακόμη 80

26/12/2025 - 18:25
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνελήφθησαν 115 ύποπτοι για επιθέσεις κατά μη μουσουλμάνων – Έχουν σχέσεις με το ISIS

25/12/2025 - 11:20
Falcon-50
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

24/12/2025 - 19:53

Διαβάστε Επίσης

Κίεβο: Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών με πυραύλους και drones πριν το τετ α τετ Ζελένσκι με Τραμπ

Ζελένσκι: «Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Λευκορωσία – Από εκεί εκτοξεύονται ρωσικές επιθέσεις εναντίον μας»

Ταϊλάνδη και Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός – Τι προβλέπει

Πολωνία: Αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά και απογειώθηκαν μαχητικά λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

Υεμένη: Στα πρόθυρα νέας εμφύλιας σύρραξης μεταξύ κυβέρνησης και αυτονομιστών του STC – «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησαν οι ΗΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: Οι σχέσεις Ρωσίας – Βόρειας Κορέας σφυρηλατήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

MQ-9 Reaper: Με 19 πυραύλους χτυπήθηκαν οι τζιχαντιστές στη Νιγηρία – «Τους αποδεκατίσαμε με χριστουγεννιάτικο δώρο»

Τραμπ: «Ο Ζελένσκι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ» – Το εδαφικό θα τεθεί στη συνάντησή τους

Top News

Ελένη Παπαδοπούλου: Η παρατηρητικότητα ενός πυροσβέστη, η απουσία του γιου από την κηδεία και το σπίτι στο Κολωνάκι

To Cinobo φέρει 8 feelgood ταινίες και μια σειρά για να περάσουμε τις γιορτές στο σπίτι

Άρης Μουγκοπέτρος: Η γυναίκα του ζητούσε 700 ευρώ για να βλέπει τα παιδιά του, αποκαλύπτει συγγενικό του πρόσωπο

Η Ιουλία Καλλιμάνη έδωσε εξηγήσεις για το νέο περιστατικό με τα «γαλλικά»: Θα ήθελα να εκφράσω την ενόχλησή μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert