Συνεχίζει το ίδιο βιολί η Τουρκία: «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Αποφασισμένη να συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα είναι η Τουρκία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα και θα διεξαχθούν και στο μέλλον στα νότια σύνορά της, με τη Συρία, δεν στοχεύουν την κυριαρχία των γειτόνων, αλλά είναι απαραίτητες για την ασφάλεια της Τουρκίας, δήλωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η δήλωση, μετά από μια τρίωρη συνάντηση, ακολούθησε τη δήλωση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορά της για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών εκεί, δηλαδή στο έδαφος της Συρίας.

Στόχος είναι να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές, αναφερόμενος στις ομάδες Κούρδων της βόρειας Συρίας. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Συρία προειδοποίησε χθες την Τουρκία ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική εισβολή στη συριακή επικράτεια ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Mε πληροφορίες από: Reuters / Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters