OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Βόμβες διασποράς: η Τουρκία τις χρησιμοποιεί …κατηγορώντας τη Συρία!

23/10/2012 - 00:21
Share on FacebookShare on Twitter

Του Λ.Λιγουριώτη

Επανέρχεται η Αγκυρα – και ο τουρκικός τύπος – με επικρίσεις κατά της Δαμασκού ότι το καθεστώς της Συρίας χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς, συνεχίζοντας το σχετικό μπαράζ που έχει ξεκινήσει από τους αντιπάλους του Ασσαντ μέσα και έξω από την Συρία. Αποκαλύπτει όμως και την τουρκική υποκρισία για το θέμα!
 
Η Sabah  αναφέρεται με πρωτοσέλιδο στους ισχυρισμούς ότι το καθεστώς Ασσαντ της Συρίας χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς και επικαλείται την σχετική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ  κ. Σελτζούκ Ουνάλ ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει το πόσο αδίστακτος και χωρίς έλεος είναι ο Σύρος ηγέτης Ασσαντ. 

Πρίν μερικές ημέρες οι αντάρτες έδειξαν σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου τα υπολείμματα μιας τέτοιας βόμβας που φέρεται να είχε πέσει στην πόλη  Μααρέτ αλ-Νουμάν καθώς και δεκάδες βομβίδια που δεν είχαν εκραγεί. Υποστήριξαν ότι η  συριακή πολεμική αεροπορία έκανε χρήση βομβών διασποράς κατά της πόλης  που ελέγχουν οι αντάρτες και η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς εδώ και αρκετές  ημέρες.

 Η βόμβα που έδειξαν  έφερε εγγραφή στο κυριλλικό αλφάβητο, που σημαίνει ότι είναι ρωσικής κατασκευής. Η αεροπορία κάνει χρήση βομβών αυτού του τύπου στην περιοχή εδώ και ημέρες, είχε δηλώσει ο στρατιωτικός διοικητής της Μααρέτ αλ-Νουμάν Ραέντ Μαντίλ. Τα βομβαρδιστικά ρίχνουν τις βόμβες σε κατοικημένες περιοχές και στη γραμμή του μετώπου υποστήριξε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης σύμφωνα με τον οποίο «οι βόμβες αυτές κατατεμαχίζουν τους ανθρώπους». 

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επίσης στις 14 Οκτωβρίου, η μη κυβερνητική οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κατηγόρησε την αεροπορία ότι έριξε βόμβες διασποράς κοντά στη Μααρέτ αλ-Νουμάν, μια πόλη που προσπαθούν να ανακαταλάβουν οι δυνάμεις του Άσαντ. 

Είναι όμως έτσι;Ο συριακός στρατός διέψευσε αμέσως την επομένη ότι έκανε χρήση των βομβών αυτών, υποστηρίζοντας ότι δε διαθέτει τέτοιες.Σεανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο SANA,- στην Ελλάδα το μετέφερε το ΑΠΕ –  ο συριακός στρατός κατήγγειλε το γεγονός ότι «κάποια μέσα ενημέρωσης που είναι συνένοχα στην αιματοχυσία στη Συρία δημοσίευσαν λανθασμένες πληροφορίες που αναφέρονται στη χρήση βομβών διασποράς εναντίον των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων».Παράλληλα στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ότι ο στρατός «δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα».
Αλλά και η Ρωσία – που έμμεσα κατηγορήθηκε – χαρακτήρισε ως συκοφαντικές  τις καταγγελίες, οι οποίες θέλουν τ τις δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς εναντίον των ανταρτών, τις οποίες τους τις έχει προμηθεύσει η Μόσχα.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κ.  Σεργκέι  Λαβρόφ απαντώντας ανοικτά στις καταγγελίες αυτές, οι οποίες φέρεται να προήλθαν από τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό, καθώς στο σημείο των συγκρούσεων, υπάρχουν όπλα τόσο συριακά, όσο και άλλων κρατών σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, τα οποία κατέληξαν εκεί παράνομα, και αφού πρώτα άλλαξαν πολλά χέρια». Επομένως, όπως συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί, από που και με ποιον τρόπο τα όπλα και τα πυρομαχικά φτάνουν στα πεδία των μαχών.
Η Συρία δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη για τις βόμβες διασποράς που υιοθετήθηκε από 107 χώρες το 2008 και η οποία απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και χρήση αυτής της κατηγορίας των όπλων και προβλέπει την καταστροφή των υφισταμένων αποθεμάτων των όπλων αυτών. 

Στο φώς η τουρκική υποκρισία

Όμως το όλο θέμα αποκαλύπτει την υποκρισία της Τουρκίας! Οπως έχει ανακοινώσει το Δίκτυο  »Σπάρτακος» στο Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ ( στις 25/9/2012) συναντούμε το άρθρο «ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.», όπου αποκαλύπτεται ότι: «Η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ευρέως τις απαγορευμένες με διεθνείς συνθήκες βόμβες διασποράς. Η Κίνηση Ενάντια στις Νάρκες- Hawpar 2002 ανέφερε πως ¨Καλούμε όλες τις οργανώσεις της Τουρκίας αλλά και διεθνώς να σταθούν και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και σε αυτούς που το διαπράττουν¨.

Η Τουρκία – συνεχίζει ο Σπάρτακος – αρνείται να υπογράψει την διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την χρήση των βομβών διασποράς, που παγκοσμίως τα θύματα τους κατά 98% είναι πολίτες. 
Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτές τις βόμβες ιδιαίτερα στους βομβαρδισμούς της στο Νότιο Κουρδιστάν. Λόγω των οβίδων που δύναται να φέρει μέσα της η βόμβα διασποράς, πολλοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Τον Ιανουάριο του 2012 – συνεχίζει – 80χρονος που επέστρεφε από το όρος Ζάχο στο χωριό του το Ντόλα Μαρσίσε έχασε την ζωή του από μια τέτοια βόμβα. Η χρήση τέτοιων βομβών εντάθηκε ιδιαίτερα από το 2008 κι εντεύθεν. Και φέτος έγιναν επιθέσεις με τέτοιου είδους βόμβες. Τελευταία φορά κατά τις βολές όλμων προς το όρος Ζαπ στις 6/4/2012 χρησιμοποιήθηκαν βλήματα που περιείχαν βόμβες διασποράς. Πολλές φορές φωτογραφήθηκαν οι βόμβες διασποράς και έγιναν έρευνες. Τον Ιανουάριο του 2009 οι αρχές της Ομόσπονδης Περιοχής του Κουρδιστάν με έρευνα τους επιβεβαίωσαν την χρήση βομβών διασποράς. Αλλά η Τουρκία αγνόησε τις αντιδράσεις και συνέχισε να χρησιμοποιεί αυτές τις βόμβες.
Στις 24 Σεπτεμβρίου η κουρδική κίνηση ενάντια στις νάρκες Hawpar 2002 δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τις βόμβες διασποράς, παραθέτοντας τα διάφορα είδη που χρησιμοποιούνται.
 Η Ελλάδα
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι και η Ελλάδα  διατηρεί στο οπλοστάσιό της τετοια όπλα ανήκοντας στην ομάδα των κρατών (ΗΠΑ,  Ρωσία,  Κίνα, Ισραήλ,  Πακιστάν,  Ινδία,  Τουρκία,  Πολωνία κ.ά ) που επιθυμούν μια «ήπια μετάβαση» στο καθεστώς απαγόρευσης. Την άμεση και ουσιαστική απαγόρευση των όπλων διασποράς επιδιώκει η πλειονότητα των χωρών (Ευρώπη, Καναδάς, Αυστραλία κ.ά.). Την θέση αυτή την κρατά η Ελλάδα κυρίως για να μη μείνει ακάλυπτη, όπως λένε αρμόδιοι κύκλοι, στο ιδιόμορφο γεωπολιτικό περιβάλλον που βρίσκεται και λόγω της στάσης που έχει στο θέμα αυτό η Τουρκία.Πάντως έχει περιορίσει τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου της, ενώ και μία αμυντική βιομηχανία που έχει την δυνατότητα κατασκευής , δεν την χρησιμοποιεί, λένε αρμόδιες πηγές
 

Tags: ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Όλος ο κόσμος δοξάζει τον Αλλάχ που την Τουρκία κυβερνά το AKP

26/03/2026 - 17:48
Ιράκ - Τουρκία - NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Απέσυρε τα στρατεύματά της από την Βαγδάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO να τερματίσει την αποστολή του

26/03/2026 - 15:57
Μαύρη Θάλασσα - δεξαμενόπλοιο
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Φέρεται να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο

26/03/2026 - 09:45

Διαβάστε Επίσης

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Αντιπτέραρχου (Ι) Παναγιώτη Καραγιάννη στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών

Ισραήλ: Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος έπεσε κοντά στην Ιερουσαλήμ – Ο στρατός ερευνά γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες αναχαίτισης

Λίβανος: Σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι από ισραηλινή επιδρομή – «Συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ», λέει ο IDF

USS Gerald Ford: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφυγε από τη Σούδα και έφτασε στην Κροατία για επισκευές

Απειλές Πεζεσκιάν προς τις χώρες του Κόλπου: «Σκληρά αντίποινα αν πληγούν τα οικονομικά κέντρα του Ιράν»

Ιράν: Έπληξε αποθήκη ουκρανικών αντι-drone συστημάτων στα ΗΑΕ, την ημέρα επίσκεψης του Ζελένσκι

Φρουροί της Επανάστασης: «Χτυπήσαμε αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο στο Ομάν»

Top News

Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: Οποιοσδήποτε έχει στο μυαλό του προσωπικά συμφέροντα για να μεταφερθεί σε άλλη πόλη, θα με βρει απέναντί του

Gio Kay: Το όραμά μου είναι να γίνω πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρότυπό μου ο Ντόναλντ Τραμπ

Κρασί: Γιατί το ίδιο μπουκάλι έχει καλύτερη επίγευση στο εστιατόριο απ` ότι στο σπίτι μας

Άννα Βίσση: Η συναυλία της ζωής της στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 100.000 θεατές - 5 εκατ. ευρώ το κόστος παραγωγής

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert