OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

SZ: «Προσοχή, ταραξίας» – Να δείξουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία τα όριά της

13/03/2021 - 10:57
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Στο μικροσκόπιο της σημερινής Süddeutsche Zeitung (SZ) του Μονάχου η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο σχολιαστής της εφημερίδας Τόμας Αβενάριους κάνοντας αναλυτική περιγραφή των στόχων της χώρας στην εξωτερική πολιτική, καταλήγει στη διαπίστωση ότι θα ήταν ενδεδειγμένο οι ΗΠΑ να δείξουν στον πρόεδρο Ερντογάν τα όρια.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν εξελίχθηκαν όπως ίσως να τις ήθελε η Άγκυρα. Ο Γερμανός δημοσιογράφος στο άρθρο του με τον τίτλο “Προσοχή, ταραξίας” αποτυπώνει την ψυχρότητα στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας που φαίνεται και από το ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τους περισσότερους αρχηγούς κρατών, αλλά έχει αφήσει τον Ερντογάν να περιμένει.

Τουρκία: Δύσκολος εταίρος

“Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε δοκιμασία, αλλά οι στρατηγικοί εταίροι ξεπερνούν πάντα όλες τις δυσκολίες” υπενθυμίζει η SZ πρόσφατα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου. “Ηχεί σαν να το γύρισε σε ειρηνοποιός, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του.

Ο Ερντογάν θέλει να έχει το λέγειν στην Εγγύς Ανατολή, αναμειγνύεται στον εμφύλιο της Συρίας, της Λιβύης και του Ιράκ, πολεμά τους συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους της Συρίας. Στη διαμάχη για τους φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο ο ταραχοποιός της ειρήνης στέλνει τον τουρκικό στόλο. Από τη Μόσχα η νατοϊκή Τουρκία αγοράζει ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S 400.

Ούτε ο Τραμπ, αλλά ούτε οι ΗΠΑ και η ΕΕ εναντιώθηκαν αξιόπιστα απέναντι σε αυτήν την πολιτική”. Ο Γερμανός αρθρογράφος της SZ  υπονοεί ότι τώρα που άλλαξε ο ένοικος στον Λευκό Οίκο, ίσως κληθεί ο Τούρκος πρόεδρος να πληρώσει παλαιούς λογαριασμούς. “Αλλά η Τουρκία χρειάζεται τις ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται εξίσου και την Τουρκία” επισημαίνει.

Στο σχόλιο ο αρθρογράφος της SZ υπενθυμίζει ότι η Τουρκία δεν ήταν ποτέ ένας εύκολος εταίρος. “Αλλά κατά τον Ψυχρό Πόλεμο έγινε χώρος περίφραξης του ΝΑΤΟ απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, αγόρασε αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα, είπε όχι στο πολιτικό Ισλάμ και είχε φιλοδοξίες για ένταξη στην ΕΕ. Το 2021 δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Το συνεχές χάος στην Εγγύς Ανατολή την απειλεί, η Ρωσία ασκεί ανοιχτά επιθετική πολιτική στην περιοχή, ο ισλαμισμός … είναι για την Άγκυρα το ίδιο ελκυστικός όσο και επικίνδυνος και κάθε ελπίδα για ένταξή της στην ΕΕ έχει εξανεμιστεί. Άρα η Τουρκία θα πρέπει να ανασυνταχθεί” υποστηρίζει η SZ . “Αλλά δεν χρησιμοποιεί τη διπλωματία και δοκιμασμένες συμμαχίες, αναζητεί εναλλασσόμενους συνασπισμούς και στρατιωτική ισχύ. Αυτό είναι ελάχιστα αποδεκτό.Όσο καιρό Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν επιτρέπεται να απειλεί νατοϊκούς εταίρους όπως την Ελλάδα, δεν μπορεί να κάνει πειράματα με ρωσικά όπλα τόσο απλά. Εάν δεν το δέχεται, έχει έρθει ο καιρός για αισθητές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη” καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: DW

Tags: SUDDEUTCHE ZEITUNGΑΓΚΥΡΑΕΡΝΤΟΓΑΝΗΠΑΝΑΤΟ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Έξαλλος ο Ερντογάν με τις επιθέσεις σε τουρκικά εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – «Προειδοποιούμε και τις δύο πλευρές»

01/12/2025 - 20:07
Μαδούτο - Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Washington Post: Γιατί η Τουρκία είναι ιδανικός τόπος «εξορίας» για τον Μαδούρο

28/11/2025 - 12:44
TF-2000
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TF-2000: Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή του προηγμένου αντιτορπιλικού – Θα αποτελεί μέρος του «Steel Dome»

27/11/2025 - 15:10

Διαβάστε Επίσης

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο και οι S-400

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert