TAYFUN: Η Τουρκία πραγματοποίησε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου – Δείτε πλάνα [vids, pic]

Μια πολύ ανησυχητική είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία πραγματοποίησε σήμερα επιτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς με την ονομασία «TAYFUN», ενώ έχουν δημοσιευτεί διάφορα βίντεο από την εκτόξευση και πληροφορίες σχετικά με αυτήν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σημείο εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου  ήταν ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη του Ρίζε, ενώ ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε πάνω από την Μαύρη Θάλασσα. Όπως αναφέρουν πηγές ανοιχτής πληροφόρησης, ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (Short Range Ballistic Missile) κατασκευάζεται από την εταιρεία Roketsan, με τους Τούρκους να ισχυρίζονται ότι έχει εμβέλεια πάνω από 500 χιλιόμετρα, καθώς στην σημερινή δοκιμή χτύπησε στόχο σε απόσταση 561 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η δοκιμή αυτή «ανοίγει τον δρόμο» για την Τουρκία ώστε να αναπτύξει ένα πλέγμα πυραυλικών συστημάτων που θα αποτελείται από πυραύλους τύπου Yildirim (με εμβέλεια πάνω από 150 χιλιόμετρα) και BORA (με εμβέλεια πάνω από 280 χιλιόμετρα) , που θέτουν σε κίνδυνο στρατηγικές εγκαταστάσεις, υποδομές και αστικά κέντρα γειτονικών χωρών, ειδικά στην Ελλάδα.