Τελεσίγραφο Τραμπ στον Ερντογάν για τους S-400

Οι λεονταρισμοί Ερντογάν δεν πέρασαν. Ο Τραμπ φαίνεται ότι έστειλε ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην Άγκυρα για εμπάργκο στην αγορά οπλικών συστημάτων. Το μήνυμα αφορά στην αγορά πυραύλων S-400 από την Ρωσία και είναι σαφές. Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ότι δεν θα προβούν στην πώληση μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία εάν η αγορά πυραύλων από τη Ρωσία προχωρήσει.

Η Τουρκία έχει κάνει παραγγελία 100 αεροσκαφών F-35 και σχεδιάζει να στηρίξει την αεροπορία της σε αυτόν τον τύπο. Είναι ένα αεροσκάφος το οποίο μπορεί να απογειωθεί και από το αεροπλανοφόρο το οποίο ετοιμάζει η Τουρκία και ένα μαχητικό το οποίο θα δώσει μετά από δεκαετίες το πλεονέκτημα στην Τουρκία έναντι της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα παιχνίδια, ωστόσο, του Ερντογάν με τη Ρωσία και ειδικά η αγορά των πυραύλων S-400 έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά η τουρκική επιτροπή εξοπλισμών που έφτασε στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το ζήτημα των μαχητικών πέμπτης γενιάς πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η αγορά δεν θα προχωρήσει εάν η Τουρκία επιμείνει στην αγορά των πυραύλων από την Μόσχα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newsit.gr