OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TF-2000: Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή του προηγμένου αντιτορπιλικού – Θα αποτελεί μέρος του «Steel Dome»

27/11/2025 - 15:10
TF-2000
Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα (27.11.2025) ότι εργολάβοι ξεκίνησαν τη ναυπήγηση του «εθνικού» προηγμένου αντιτορπιλικού τύπου TF-2000, προσθέτοντας πως το πλοίο αυτό θα αποτελέσει τμήμα του σχεδιαζόμενου αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος πολλαπλών επιπέδων «Steel Dome».

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για την οποία το Reuters σημειώνει πως έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας της και έχει μειώσει την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει το «Steel Dome» δηλαδή τον «Χαλύβδινο Θόλο» της, τον Ιούλιο του 2024.

Χθες Τετάρτη, η τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών, η ανώτατη αρχή αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, δήλωσε πως οι τουρκικές εταιρίες του αμυντικού τομέα υπέγραψαν συμβόλαια ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσουν και να αναπτύξουν το «Steel Dome».

«Η κατασκευή του πρώτου κομματιού του πρώτου πλοίου στο πλαίσιο του ‘Προγράμματος Αντιτορπιλικού Αντιαεροπορικής Άμυνας TF-2000’ έχει ξεκινήσει στη Ναυτική Διοίκηση Ναυπηγείων της Κωνσταντινούπολης», ανέφερε το υπουργείο στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi” kapsamında birinci geminin ilk blok inşasına İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda başlandı.

Gemimiz, çelik kubbenin de bir parçası olarak en kısa sürede inşa edilecek ve hava savunma yeteneklerimize önemli katkılar sağlayacaktır.… pic.twitter.com/Xx6ntcpZtW

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 27, 2025

🔴 TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi kapsamında ilk geminin blok inşasına İstanbul Tersanesi Komutanlığında başlandı. pic.twitter.com/YLK3dlBPQA

— Conflict (@ConflictTR) November 27, 2025

«Το πλοίο μας, που είναι τμήμα του Steel Dome, θα ναυπηγηθεί το ταχύτερο δυνατό, και θα έχει σημαντική συμβολή στις ικανότητές μας αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε.

SICAK GELİŞME | 🇹🇷 Mavi Vatan’a Kritik Çelik Kubbe Bileşeni!

— İlk TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nin blok inşasına İstanbul Tersane Komutanlığı’nda başlanıldı!

— Türkiye, eşzamanlı 30’dan fazla Hücumbot, Korvet, Firkateyn, Muhrip, Denizaltı ve destek gemisi inşa ediyor. pic.twitter.com/jis2ekVKLf

— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) November 27, 2025

Milli Savunma Bakanlığı:

“TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi kapsamında birinci geminin ilk blok inşasına İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda başlanmıştır.”

Yüksek yerlilik oranıyla inşa edilen TF-2000 Muhribi, 96 hücreli dikey atım sistemi ile Türkiye’nin en büyük… pic.twitter.com/8QwUUJYFyH

— Savunma Sanayi X (@savunmasanayix) November 27, 2025

Το πρόγραμμα «Steel Dome περιλαμβάνει 47 συστατικά στοιχεία, από ραντάρ και πυραύλους μέχρι ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες, κέντρα διοίκησης και ελέγχου και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας διαφόρων βεληνεκών.

Τα χαρακτηριστικά του TF-2000

Όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert.gr, τα αντιτορπιλικά αυτά θα έχουν εκτόπισμα περίπου 8.300 τόνων, θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 26 κόμβων, με αυτονομία 45 ημερών και πλήρωμα 180 – 210 ατόμων.

Επίσης θα διαθέτει σύστημα κάθετης εκτόξευσης 96 κελιών, εκ των οποίων τα 32 βρίσκονται στην πλώρη και τα υπόλοιπα 64 κελιά πίσω από την γέφυρα του πλοίου, αλλά και υπόστεγα για την μεταφοράς δύο ελικοπτέρων 10 τόνων έκαστος ή συνδυασμό ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για ανάπτυξη από ελικοδρόμιο για εναέρια μέσα συνολικού βάρους 15 τόνων. συνδυασμό ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τέλος, θα διαθέτει ναυτικό πυροβόλο τύπου STOP των 127 χιλιοστών και πυργίσκους με πυροβόλα των 27 χιλιοστών, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με δύο αντιαεροπορικά συστήματα εγγύς προστασίας (CIWS), πιο συγκεκριμένα ένα οπλικό σύστημα τύπου GOKDENIZ των 35 χιλιοστών και στην πλώρη θα έχει ένα πυραυλικό σύστημα (RAM) τύπου Levent της Roketsan με χωρητικότητα 21 βλημάτων.

Σύμφωνα με τπληροφορίες, ο ιστός αισθητήρων των αντιτορπιλικών TF-2000, θα περιλαμβάνει σταθερές συστοιχίες συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από την ενισχυμένη σουίτα ραντάρ AESA διπλής ζώνης τύπου CAFRAD της εταιρείας Aselsan με:

  • το πολυλειτουργικό ραντάρ CFR ζώνης X να τοποθετείται στο κάτω μέρος του ιστού για την αναζήτηση και τον ταυτόχρονο εντοπισμό τουλάχιστον 1.000 εχθρικών απειλών σε εμβέλεια 150 χιλιομέτρων.
  • το ραντάρ UMR ζώνης S μεγάλης εμβέλειας, το οποίο θα τοποθετείται στο πάνω μέρος του ιστού και θα χρησιμοποιείται για την αναζήτηση και τον ταυτόχρονο εντοπισμό τουλάχιστον 2.000 απειλών σε εμβέλεια έως και 450 χιλιόμετρα.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: STEEL DOMETF-2000ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Dark Eagle
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Dark Eagle: 3.500 χλμ εμβέλεια έχει το νέο υπερηχητικό όπλο των ΗΠΑ – «Χτυπάει την Κίνα από το Γκουάμ»

17/12/2025 - 11:10
FDI
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εποχή FDI για το Πολεμικό Ναυτικό: Η επιχειρησιακή ενσωμάτωση στον Στόλο της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ»

17/12/2025 - 05:06
FCAS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FCAS: «Πολύ απίθανο» να συνεχίσει το πρόγραμμα των μαχητικών μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας

16/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Dark Eagle: 3.500 χλμ εμβέλεια έχει το νέο υπερηχητικό όπλο των ΗΠΑ – «Χτυπάει την Κίνα από το Γκουάμ»

Ο Σικόρσκι «τρολάρει» τους «Ρώσους προπαγανδιστές»: Ο Πούτιν είναι ευεργέτης της Ουκρανίας

Κρασνοντάρ: Πυρκαγιά στο ρωσικό διυλιστήριο του Σλαβιάνσκ από επιδρομή ουκρανικών drones

Φιλιππίνες: «Δεν έχουμε στρατόπεδα τζιχαντιστών – Δεν εκπαιδεύθηκαν εδώ οι τρομοκράτες του Σίδνεϊ»

F-35 στην Τουρκία: «Δεν έχει αλλάξει η στάση μας για την προμήθεια των stealth μαχητικών» λένε οι ΗΠΑ

Τραμπ: Επιβάλλουμε πλήρη αποκλεισμό – από και προς τη Βενεζουέλα – των πετρελαιοφόρων που έχουν υποστεί κυρώσεις

Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Μόνη λύση για το Παλαιστινιακό η δημιουργία δύο κρατών

Μοσάντ: «Το Ισραήλ έχει την ευθύνη να μην ξεκινήσει πάλι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»

Top News

Λούκας Γιώρκας Έχω πιεστεί, άφησα τον άνθρωπο αυτόν να εκτονωθεί και συνέχισα τη ζωή μου

Ευτύχης Μπλέτσας: Η τούμπα του παρουσιαστή σε λούνα παρκ - Η μπουνιά σε παιχνίδι και η στιγμή της πτώσης

Συντάξεις και επιδόματα στους λογαριασμούς μέχρι τα Χριστούγεννα: Οι αυξήσεις που έρχονται με τη νέα χρονιά

Παναγιώτης Μπουγιούρης: Δεν φοβάμαι τον γάμο, φοβάμαι το διαζύγιο, οφείλεις να βάζεις όρια στο παιδί

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert