TF-2000: Εξοπλισμένο με 96 κελιά εκτόξευσης βλημάτων θα είναι το νέο αντιτορπιλικό της Τουρκίας [pics]

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατιλιόγλου, επισκέφτηκε τα Ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης καθώς επίσης και την Διεύθυνση Σχεδιασμού Προγραμμάτων Ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος κατασκευής και ναυπήγησης του «εθνικού» αντιτορπιλικού κλάσης TF-2000.

Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Τούρκο Ναύαρχο το χρονοδιάγραμμα και τον «οδικό χάρτη» σχετικά με τον σχεδιασμό και τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στην κατασκευή και στην ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων στο αντιτορπιλικό κλάσης TF-2000, κάτι που τόνισαν και αμυντικά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Οι αλλαγές

Όπως φαίνεται σχετικά στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αλλά επισημαίνεται και από αναλυτές, το «εθνικό» αντιτορπιλικό κλάσης TF-2000 θα έχει μήκος 149 μέτρα, και εκτόπισμα 8.300 τόνους. ενώ θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 26 κόμβων από σύστημα πρόωσης CODOG. Βάσει του προγράμματος ναυπήγησης MILGEM για τα εγχώριας κατασκευής πολεμικά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τα «εθνικά» αντιτορπιλικά κλάσης TF-2000 αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία και υπηρεσία έως το 2035.

Σε ό,τι αφορά τα οπλικά και πυραυλικά συστήματα του πλοίου, το τουρκικό μέσο ενημέρωσης «SST» αναφέρει ότι ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός του αντιτορπιλικού προβλέπει την αντικατάσταση των 4 τετραπλών εκτοξευτών πυραύλων επιφανείας – επιφανείας τύπου Atmaca, από σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου MIDLAS, με αποτέλεσμα το πλοίο να διαθέτει συνολικά 96 κελιά εκτόξευσης βλημάτων,  εκ των οποίων τα 32 βρίσκονται στην πλώρη και τα υπόλοιπα 64 κελιά πίσω από την γέφυρα του πλοίου.

Φουλ εξοπλισμένο

Ωστόσο, οι Τούρκοι επιμένουν και συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση των αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου ATMACA και GEZGİN και αξιοποιώντας την δυνατότητα εκτόξευσης μιας τετράδας αντιαεροπορικών βλημάτων τύπου ESSM από ένα κελί (quad pack), το νέο αντιτορπιλικό κλάσης TF-2000 θα είναι ικανό να εκτοξεύει έως και 384 πυραύλους ταυτόχρονα. Πρακτικά, από τα κελιά του MIDLAS θα εκτοξεύονται πύραυλοι cruise, αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά κατευθυνόμενα βλήματα.

Τέλος, θα διαθέτει ναυτικό πυροβόλο τύπου STOP των 127 χιλιοστών και πυργίσκους με πυροβόλα των 27 χιλιοστών, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με δύο αντιαεροπορικά συστήματα εγγύς προστασίας (CIWS), πιο συγκεκριμένα ένα οπλικό σύστημα τύπου GOKDENIZ των 35 χιλιοστών και στην πλώρη θα έχει ένα πυραυλικό σύστημα (RAM) τύπου Levent της Roketsan με χωρητικότητα 21 βλημάτων.

Με πληροφορίες από: SST / Navy Recognition