Το PKK απελευθερώνει ομήρους

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Σήμερα ή το πολύ αύριο αναμένεται η απελευθέρωση 8 ομήρων που έχει απαγάγει και κρατά  το ΡΚΚ και όπως αναφέρει  η τουρκικη εφημερίδα Hurriyet  η απελευθέρωση αυτή είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Οτζαλάν. 
Πρόκειται για 6 στρατιώτες , ένα αστυνομικό και ένα κρατικό αξιωματούχο οι οποίοι αναμένεται να παραδοθούν από το ΡΚΚ σε Τούρκους πράκτορες  της ΜΙΤ που μετέβησαν στο βόρειο Ιράκ . 
Το ενδεχόμενο οι Κούρδοι αντάρτες να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούσαν  προκειμένου να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές είχαν αφήσει ανοιχτό οι αντάρτες προ 10ημέρου. 

Αμοιβαιότητα
 
Παράλληλα οι Κούρδοι είχαν ζητήσει όμως και την ελευθέρωση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων Κούρδων φυλακισμένων.
«Ελπίζω πως οι λειτουργοί που κρατούνται από το PKK θα ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους σε μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες¨», είχε πει  ο Γκιουλτέν Κιζανάκ, αντιπρόεδρος του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP).

«Το τουρκικό κράτος κρατά αιχμάλωτους πολέμου. Το PKK έχει επίσης αιχμαλώτους πολέμου. Το PKK πρέπει να συμπεριφέρεται σωστά στους κρατούμενους αυτούς, ελπίζω πως θα ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους το συντομότερο», είχε αναφέρει ο Οτζαλάν σε μία δήλωση που ανέγνωσε στις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο βουλευτής του BDP κ, Περβίν Μπουλντάν. Για την τύχη των φυλακισμένων Κούρδων – που πρόσφατα είχαν κάνει και απεργία πείνας- δεν έγινε κάτι γνωστό αυτές τις ημέρες.
Κυβερνητικές και κουρδικές πηγές έχουν αναφέρει ότι ο Οτζαλάν αναμένεται να καλέσει σε μονομερή εκεχειρία στις 21 Μαρτίου, με την ευκαιρία του κουρδικού νέου έτους και να ζητήσει παράδοση των όπλων έως τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τις τουρκικές Αρχές.

Προβοκάτσιες  

Στο μεταξύ όπως γράφει σήμερα  η τουρκική Zaman αποκαλύφθηκε η ταυτότητα 51 τρομοκρατών του ΡΚΚ στο όρος Αμανος που ετοιμάζονταν σύμφωνα με πληροφορίες για προβοκατόρικες ενέργειες . Έγινε γνωστό ότι ο υπεύθυνος της ομάδας Μπετιρχάν Αμπο με το ψευδώνυμο «Μασίρο» ανέλαβε καθήκοντα μετά από οδηγία που έλαβε για τις επιθέσεις από το όρος Καντίλ.