Το τουρκικό ναυτικό στην Άπω Ανατολή

Περιοδεία στην Απω Ανατολή κανει η τουρκική  φρεγάτα TCG Gediz στο πλαίσιο της 125ης επετείου του ταξιδιού της φρεγάτας Ερτουγρούλ ( Ertuğrul) στην Ιαπωνία το 1890 όπου και βυθίστηκε.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο τωρα βρίσκεται στις Φιλιππίνες και κατέπλευσε στο λιμάνι της Μανίλα . Δέχθηκε κοινό ενώ  στο πλοίο πραγματοποιήθηκαν  διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις(φωτογραφία).

Την TCG Gediz επισκέφτηκαν εκτός από την πρεσβευτή της Τουρκίας στη Μανίλα, κ. Εσρά Τζάνκορούρ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Φιλιππίνων καθώς και αξιωματούχοι από το Πολεμικό Ναυτικό.

Και η τουρκική αποστολή υπό τον πρόεδρο της Υπηρεσίας Επιτήρησης και Αξιολόγησης των Ναυτικών Δυνάμεων Υποπλοίαρχο Αϊντίν Σιρίν πραγματοποίησαν μια εθιμοτυπική στον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων και τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Η φρεγάτα TCG Gediz απόπλευσε την 1 Απριλίου από την Τουρκία για να συμμετάσχει στις τελετές με αφορμή την 125η χρονιά του ναυαγίου της φρεγάτας Ertuğrul. Στην Ιαπωνία το πλοίο επισκέφθηκαν εκατονταδες ατομα ακόμα και υπό βροχή Την τουρκική φρεγάτα πρώτα επισκέφτηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, Άκιε Άμπε.

Η  φρεγάτα Ερτουγρούλ είχε βυθιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1890 όταν επέστρεφε από την Ιαπωνία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατονταδες Τούρκοι ναυτικοί.Η Ertuğrul, ενώ επέστρεφε από μια εθιμοτυπική επίσκεψη στο Ιαπωνία στο 1890 , χτυπήθηκε από  τυφώνα , κοντά στην ακτή του νομού Wakayama χτυπησε σε υφάλους και βυθίστηκε. Το ναυάγιο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 533 ναυτικών, συμπεριλαμβανομένων του ναύαρχου Αλί Οσμάν Πασά. Μόνο 69 μέλη του πληρώματος επέζησαν και επιστρέψαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στο κατάστρωμα ιαπωνική κορβέτες. Το γεγονός αυτό θεωρείται μια από τις ιδρυτικές πράξεις της τουρκο-ιαπωνικής φιλίας .