Τουρκία: Τον Σεπτέμβριο η δίκη των πραξικοπηματιών του 1980

Ο δημόσιος κατήγορος θα κάνει την τελική αγόρευσή του την 27η Σεπτεμβρίου στη δίκη που διεξάγεται ενώπιον ποινικού δικαστηρίου στην Αγκυρα, στην οποία κατηγορούμενοι είναι δράστες του πραξικοπήματος, που έγινε τον Σεπτέμβριο 1980 στην Τουρκία.
Δύο βασικοί κατηγορούμενοι, που είναι οι επιζώντες από την χούντα που έκανε αυτό το πραξικόπημα δεν ήταν σε θέση, για λόγους υγείας, να παρακολουθήσουν σήμερα την 14η στη σειρά συνεδρίαση του δικαστηρίου στην Αγκυρα.
Είναι ο 95χρονος σήμερα Κενάν Εβρέν, αξιωματικός του στρατού ξηράς, και ο 88χρονος σήμερα Ταχσίν Σαχίνκαγια, της πολεμικής αεροπορίας.
Μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου, το δικαστήριο διέκοψε.
Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ποινή των ισοβίων δεσμών για τους Εβρέν και Σαχίνκαγια.
Αναμένεται σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο αυτός να εμμείνει στην αρχική πρότασή του προς το δικαστήριο.
Μετά από το 1960, εκδηλώθηκαν τρία πραξικοπήματα στην Τουρκία.
Επίσης, η απομάκρνυση από την εξουσία της ισλαμιστικής κυβέρνησης εν έτει 1997 ως αιτία έχει την εκφρασμένη απαίτηση της τότε ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
–Μετά το πραξικόπημα του 1980, έγιναν περίπου 600 χιλιάδες συλλήψεις σε όλη την Τουρκία, δεκάδες από τους συλληφθέντες υπέκυψαν στα βασανιστήρια, δεκάδες «αγνοούνται».
‘Επισήμως όμως έχουν καταγραφεί μόνον «50 θάνατοι κρατουμένων».
Τριακόσιοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων καταδικάστηκαν σε βαρειές ποινές πέρυσι το φθινόπωρο.
Οι Εβρέν -Σαχίνκαγια λόγω της πολύ μεγάλης ηλικίας τους αναμένεται να μην οδηγηθούν στις φυλακές να εκτίσουν την ποινή, που θα τούς επιβληθεί από το ποινικό δικαστήριο της τουρκικής πρωτεύουσας.