Τουρκία: Απελευθερώνει δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους το ανώτατο δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε σήμερα ότι οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι πρέπει να απελευθερωθούν, επισημαίνοντας ότι παραβιάσθηκαν τα δικαιώματά τους, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Δεν υπήρξε άμεσα επιβεβαίωση της πληροφορίας από το δικαστήριο. Πριν από τη συνεδρίασή του, δικηγόροι είχαν δηλώσει πως η απόφασή του μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για δεκάδες άλλους δημοσιογράφους που δικάζονται στην Τουρκία και οι οποίοι συνδέθηκαν με το -κατ’ορισμένους σικέ-πραξικόπημα. 

Τον Ιούνιο του 2017 είχε ξεκινήσει σε δικαστήριο της Κωνσταντινόπουλης  η δίκη πολλών γνωστών τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Συνολικά 17 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν και της χρονογράφου Ναζλί Ιλιτζάκ, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης». Είναι η πρώτη φορά που προσάγονται σε δίκη δημοσιογράφοι στο πλαίσιο των δικαστικών διώξεων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, την ευθύνη για το οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο τελευταίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη. Η Ιλιτζάκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας η οποία εργαζόταν ως το 2013 για την ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, είναι η πρώτη γνωστή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης η οποία συνελήφθη για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Παραμένει υπό κράτηση από τα τέλη Ιουλίου του 2017. Ο Αχμέτ Αλτάν είναι μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφους που εργάστηκε για τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Hürriyet και Milliyet, ενώ ίδρυσε την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf. Ο Μεχμέτ Αλτάν είναι συγγραφέας που έχει εκδώσει πολλά έργα για την τουρκική πολιτική.

Οι τρεις δημοσιογράφοι κατηγορούνται κυρίως ότι έπαιξαν ρόλο απολογητών της απόπειρας πραξικοπήματος που επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ενός τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού που υποστηρίζει τον Γκιουλέν, του Can Erzincan. Με αυτή τη δίκη «φθάνει σε νέα ύψη ο αυξανόμενος παραλογισμός των κατηγοριών που απαγγέλλονται εναντίον δημοσιογράφων»,είχε κατήγγειλε η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).