OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Aποστολή στρατιωτών σε τουρκική βάση στο Κατάρ

07/06/2017 - 15:29
Share on FacebookShare on Twitter

 Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να επιτρέψει στους τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, δήλωσαν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος AKP και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε: Κατάρ: Η απομόνωση και η εμπλοκή με ΗΠΑ και Τουρκία

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να υποστηρίζει την αραβική χώρα του Κόλπου η οποία αντιμετωπίζει διπλωματική και εμπορική απομόνωση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους σε εμπορικές πτήσεις τη Δευτέρα (προχθές), κατηγορώντας το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις. Το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Oι ραγδαίες εξελιξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχεσεις με τη χώρα αυτή η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία. Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για “παιχνίδια που παίζονται”:
“Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξεκριβώσει ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό”, δήλωσε.

Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.

Για ποιό λόγο αραγε δεν είχε ενημερωθεί η Άγκυρα;

Προφανώς διότι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με τις σχέσεις της Τουρκία με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Μάλιστα πριν από τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσαση και μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, πέραν εκείνης των ΗΠΑ, στο Κατάρ ενώ αναμενόταν ή μετάβαση των τουρκιών μονάδων που θα υπηρετούσαν εκεί.

Ούτε λόγος φυσικά για τους οικονομικούς δεσμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρισκόταν στην Τουρκία,μετά την συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, μετακόμισαν στο Κατάρ.

Εξαιτίας αυτών των ιδιαίτερων σχέσεων Άγκυρας – Κατάρ, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες η κρίση να λυθεί το ταχύτερο δια της διπλωματικής οδού. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη επικοινωνήσει με πάνω από δέκα ηγέτες για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Σέ καθε περίπτωση, η γρήγορη επίλυση του θέματος, αν αυτό είναι εφικτό, αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα που προσπαθεί να τηρεί κάποιες ισορροπίες χωρίς να θιγούν οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα.

Tags: ΚΑΤΑΡΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

11/02/2026 - 19:43
Altay
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Altay: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής των τουρκικών αρμάτων μάχης νέας γενιάς – Το 2028 θα έχουν παραδοθεί 85

11/02/2026 - 12:42
Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές στα δυτικά και ανατολικά, με θυελλώδεις ανέμους

Σαν σήμερα: Το 1878 δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται στο φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να τον πείσει να αναλάβει δράση κατά του Ιράν – «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»

Ο Αρχηγός ΓΕΣ παρακολούθησε τη χειμερινή εκπαίδευση της ΣΜΥ – Δείτε φωτογραφίες

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την βάση αλ Τανφ και μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία

Δαβάκης για «Ατζέντα 2030»: «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την ένταξη της εγχώριας βιομηχανίας στις διεθνείς αλυσίδες»

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

Ο Νετανιάχου έφτασε «διακριτικά» στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Τραμπ – Στο επίκεντρο το ζήτημα του Ιράν

Top News

Συνταγή για ούρφα κεμπάπ με πρόβειο κιμά

Eurovision 2026, «Sing for Greece» - Η Κατερίνα Βρανά αυτοτρολάρεται για την ταχύτητα που μιλάει: «Θα έχουμε τελειώσει σε 4,5 – 5 ώρες»

Ευαγγελία Μουμούρη: Υπέγραψα σύμφωνο συμβίωσης φορώντας μαγιό και γούνα, δεν έχω καμία φωτογραφία

Όλα όσα συνέβησαν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία: Το «πηγαδάκι», τα κομπολόγια , οι δηλώσεις και το «αυτοκρατορικό» μενού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert