Τουρκία: έκλεισε η συμφωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

 Προεξοφλεί την  υπογραφή συμφωνίας μεταξύ  Ιαπωνίας- Τουρκίας για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη η εφημερίδα Zaman που αναφέρει ότι οι δυο χώρες  ήρθαν ήδη σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Μαύρη Θάλασσα.Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ.Σίντζο Αμπε (Sinzo Abe)  επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του, αναμένεται να προτείνει και σχέδια για την εκτενή συνεργασία των δύο χωρών, σε μία ευρεία γκάμα τομέων, μεταξύ των οποίων είναι η πυρηνική ενέργεια, ο τουρισμός και οι υποδομές, γράφει η Sabah.

Αύριο, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν.

.Αναφέρεται ότι το κόστος της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη αναμένεται να φτάσει τα 20-22 εκατ. δολάρια. Αρχικά η Τουρκία πραγματοποιούσε επαφές τόσο με την Κίνα όσο και με την Βόρεια Κορέα και τον Καναδά – οι δύο τελευταίοι αποσύρθηκαν αργότερα  από τις διαπραγματεύσεις. 
Φημολογείται,γραφει ο τυπος, ότι η Τουρκία θα επιλέξει μια γαλλοιαπωνική κοινοπραξία από τις εταιρείες Mitsubishi Heavy Industries Ltd, Itochu Corporation και GDF Suez για την κατασκευή της μονάδας.  
.Η κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2017, με τον πρώτο αντιδραστήρα να έρχεται μέχρι το 2023.