ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: «Μαύρα μαντάτα» για Ερντογάν-Νταβούτογλου! Χάνουν την αυτοδυναμία

Δεν είναι ευχάριστες για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Τούρκου Πρόεδρου κ. Ερντογάν οι προβλέψεις για τις εκλογές, καθώς ώρες πλέο  πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία, φέρεται να χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία- κάτι που θα το υποχρεώσει να σχηματίσει κυβέρνηση είτε συμμαχίας είτε μειοψηφίας- αλλά και να ξεπερνά άνετα  το όριο το προοδευτικό φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) .

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, αφενός του έγκριτου Ινστιτούτου Konda, που έγινε για λογαριασμό επιχειρηματιών και αφετέρου της εταιρείας του Adil Gur, A & G, το ΑΚΡ φαίνεται να χάνει έδαφος και να βρίσκεται στο 41-42% στην πρόθεση ψήφου, από 49,8% που είχε λάβει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι και τα δύο γκάλοπ δίνουν στο το HDP από 12-12.6% ( να ξεπερνά δηλαδή τον σκόπελο του 10% που είναι απαραίτητο για να μπει στην Βουλή). Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κινείται μεταξύ 27 και 27,8% ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) κινείται μεταξύ του 14,8 και 16%.
Τα γκάλοπ αναρτήθηκαν στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες internet haber και T24, και οι εταιρίες τα έδωσαν στο φως της δημοσιότητας, στις 4 Ιουνίου.

Στη σχετική είδηση σημειώνεται ότι οι δύο δημοσκοπήσεις προκάλεσαν αναστάτωση στους υπολογισμούς της Άγκυρας. Και αυτό προφανώς διότι αν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν στην κάλπη, τότε ακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια του κ Ερντογαν να πάρει υπέρ αρμοδιότητες ως Πρόεδρος και να γίνει …Σουλτάνος…

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας του Adil Gur, A & G, η οποία έγινε μεταξύ 2 και 3 Ιουνίου σε 42 νομούς και με τη συμμετοχή 2.976 ατόμων:

το ΑΚΡ παίρνει 42%
το CHP παίρνει 27%
το ΜΗΡ παίρνει 16%
το HDP παίρνει 12%
τα υπόλοιπα κόμματα παίρνουν 3%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Konda, που πραγματοποίησε στις 30-31 Μαΐου σε 30 νομούς, 126 επαρχίες, 202 συνοικίες και σε 3 χωριά, με τη συμμετοχή 3.543 ατόμων, τα αποτελέσματα προκύπτουν ως εξής:

Το ΑΚΡ παίρνει 41%
Το CHP παίρνει 27,8%
Το ΜΗΡ παίρνει 14,8%
Το HDP παίρνει 12,6%
Τα υπόλοιπα κόμματα παίρνουν 3,8%.

Η εταιρεία του Adil Gur, αναφέρει στα σχόλιά της ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων, που είναι ακόμα στο 7%. Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, εάν στα ποσοστά αυτά προστεθούν και οι ψήφοι από το εξωτερικό, το ποσοστό του ΑΚΡ μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, ενώ το ποσοστό του HDP μπορεί να αυξηθεί κατά 2-3 τοις χιλίοις.