«Η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει ατομική βόμβα»,λέει ο Εχούντ Μπαράκ

Eνώ ο  υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί σύντομα να αποκτήσει τη δική της ατομική βόμβα, στην ίδια την Τουρκία οι εκτιμήσεις την αναλυτών διχάζονται. 

Το θέμα ηγέρθη από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Daily Telegraph δήλωσε ότι σε περίπτωση, που το Ιράν κατασκευάσει ατομική βόμβα, στη Μέση Ανατολή θα εκτυλιχθεί ένα περιφερειακό κυνήγι πυρηνικών εξοπλισμών.Τότε, θεωρεί ο υπουργός κ. Εχούντ Μπαράκ, η Τουρκία θα είναι σε θέση ήδη εντός μερικών μηνών να αποκτήσει τη δική της ατομική βόμβα και «η περιοχή θα κυριευθεί από έναν αληθινό εφιάλτη»!

Ωστόσο η πλειονότητα των Τούρκων αναλυτών θεωρεί ότι η Τουρκία οφείλει να επιδείξει προσοχή ως προς τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Να ποια είναι η γνώμη του εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Στρατηγικής Σκέψης, δόκτορα πολιτικών επιστημών και καθηγητή Μπιρόλ Ακγκιούν, όπως την μεταφέρει η »Φωνή της Ρωσίας»:

»Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ διαθέτει και πυρηνικά όπλα και πολιτική κατοχύρωσης της πυρηνικής ασφάλειας. Η κατασκευή πυρηνικού όπλου από το Ιράν δεν καθιστά απολύτως αναγκαία την απόκτηση πυρηνικής βόμβας και για την Τουρκία.
Εάν αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ιράν ως ανταγωνισμό για την επιρροή στην περιοχή, τότε η τουρκική επιρροή, χάρη στις εμπορικές-οικονομικές σχέσεις και τα συστατικά της «ήπιας ισχύος», είναι πολύ μεγαλύτερη, παρά η επιρροή του Ιράν, ακόμη και αν εκείνο καταστεί κάτοχος πυρηνικών όπλων. Στο σημερινό κόσμο η επιρροή προσδιορίζεται από την ικανότητα ενός κράτους να υπηρετεί κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, καθώς και από την ικανότητά του να εδραιώνει τις εμπορικο-οικονομικές σχέσεις του. Η Τουρκία δεν πρέπει να αισθάνεται φόβους σχετικά με την απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενταχθεί σε περιφερειακή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»,είπε.

Διαφορετική άποψη έχει ο αναλυτής του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών δόκτωρ πολιτικών επιστημών και καθηγητής Ογιά Ακγκιόνεντς, ο οποίος, αντιθέτως, εκτιμά ότι η νατοϊκή πυρηνική ασπίδα μπορεί να ωθήσει την Τουρκία να δημιουργήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, καθόσον το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εγγυάται την ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και αποτελεί γι’ αυτήν μια άμεση απειλή:

»Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα επιταχύνει την πυρηνική της δραστηριότητα, μόνο εξαιτίας του ότι το Ιράν θα παραγάγει τη δική του πυρηνική βόμβα, είτε θα προωθήσει την ανάπτυξη των δικών του πυρηνικών τεχνολογιών. Εάν η Τουρκία επιλέξει τη σχεδίαση δικής της αντίστοιχης τεχνολογίας, τότε ο λόγος θα είναι διαφορετικός. Στο έδαφός μας έχει αναπτυχθεί το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και εξαιτίας αυτού του συστήματος επιδεινώνονται οι σχέσεις μας με το Ιράν. Έως ποιο βαθμό θα επιδεινώνονται δεν είναι σαφές. Είναι πιθανό ότι το Ιράν, διαισθανόμενο την απειλή για τα συμφέροντά του, θα ενεργοποιήσει τους πυρηνικούς σχεδιασμούς του. Εάν θα μας προστατεύσει στην πραγματικότητα η ΝΑΤΟϊκή αντιπυραυλική ασπίδα επίσης δεν είναι έως τέλους σαφές. Και να που υπ’ αυτήν την έννοια το δεδομένο σύστημα μπορεί να καταστεί η περόνη για μια περιφερειακή κούρσα πυρηνικών όπλων»,είπε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι τα κρυφά σχέδια της Τουρκίας για τα Δωδεκάνησα;


Πως «βλέπουν» τη Τουρκία οι λαοί της Μ.Ανατολής; Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση

H Άγκυρα με θράσος προκαλεί επεισόδια στη Ρόδο,αλλά επιτέλους τιμωρείται!