Τουρκία: Μετά τους κινεζικους πυραυλους αμερικανικά ελικόπτερα

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Σε μια προσπάθεια να »εξιλεωθεί» στα μάτια της Ουάσιγκτον για την απόφασή της να αγοράσει Κινεζικά αντιαεροπορικά,  η Τουρκία προχωρά σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρία Sikorsky για την υπογραφή συμφωνίας, ύψους 3,5 δις δολαρίων, για την παραγωγή ελικοπτέρων γενικού τύπου  στην Τουρκία με σκοπό την κάλυψη αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ( 109 κομμάτια) αλλά πιθανά και πώλησή τους σε τρίτες χώρες.  »Αυτή η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στο σύνολό του στις επόμενες 30 ημέρες. Η παράδοση του ελικοπτέρου έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος το 2018 », αναφέρεται στην Hurriyet .

Τα ελικόπτερα θα δοθούν στις Χερσαίες και Ναυτικές Δυνάμεις και στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για ελικόπτερα,  για αναζήτηση / διάσωση, πυρόσβεση και άλλες γενικές  χρήσεις. Εάν είναι απαραίτητο, το ελικόπτερο μπορεί να παραχθεί  και για την κάλυψη αναγκών άλλων δημοσίων φορέων.
Η εφημερίδα γράφει καθαρά ότι συμφωνία που είναι στα σκαριά  αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να επανορθώσει για την προτίμηση που έδειξε στην αγορά αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος από την Κίνα, ωστόσο  δυτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι  η Αγκυρα πίσω από την κίνηση »εξιλέωσης » επιδιώκει να   να πετύχει »με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»- και την δήθεν έμπρακτη συγνώμη και μια καλή εμπορική συμφωνία

 Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη συμφωνία με την Κίνα

Πάντως  το ΝΑΤΟ (όπως φυσικά και οι ΗΠΑ) «ανησυχεί ιδιαίτερα» με την τουρκική απόφαση για αγορά αντιαεροπορικού  συστήματος από την Κίνα.
 
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, κ. Λινγκουέσκου εξέφρασε τις ανησυχίες της Συμμαχίας λίγο πριν την συνάντηση των Υπουργών Αμύνης στου ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – σχετικά έγραψε το ΟnAlert. 

Διαβάστε ακόμη:


Τα τουρκικά AWACS είναι επιχειρησιακά έτοιμα

Βέτο από ΗΠΑ στην πώληση του τουρκικού ΑΤΑΚ στο Πακιστάν