Τουρκία:Πέθανε και ο τελευταίος πραξικοπηματίας του 1980

Πέθανε και ο τελευταίος Τούρκος στρατηγός του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, πρώην αρχηγός τον Αεροπορικών Δυνάμεων Ταχσίν Σαχινκαγιά.
Ο Ταχσίν Σαχινκαγιά νοσηλεύονταν στην εντατική μονάδα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Χαϊνταρπάσα της Κωνσταντινούπολης, εδώ και τρεις μέρες με πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, ανέφερε η τουρκική κρατική TV .
Ο Σαχινκαγιά που ήταν μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κατά την εποχή του πραξικοπήματος που είχε πραγματοποιηθεί υπό την ηγεσία του Κενάν Εβρέν, είχε γεννηθεί το 1925 και είχε πάρει τον βαθμό πτεράρχου το 1977. Διετέλεσε αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων μεταξύ του 1978- 1983.
Ο αρχηγός της τουρκικής στρατιωτικής χούντας του 1980 Κενάν Εβρέν και ο τότε αρχηγός Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχινκαγιά κατηγορήθηκαν επισήμως το 2012 για εγκλήματα κατά του κράτους με την επικύρωση ενός κατηγορητηρίου εις βάρος τους.
 
Παρά την προχωρημένη τους ηλικία, και την άσχημη κατάσταση της υγεία τους, ζητήθηκε  η ισόβια κάθειρξη και για τους δύο.
 Οι δύο άνδρες ήταν  μεταξύ των πέντε στρατηγών που κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία το 1980 και είχαν περάσει από εισαγγελική ανάκριση το καλοκαίρι του 2011, ενώ το κατηγορητήριο που εκδόθηκε το 2012 ήταν  κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε πραξικοπηματίες στην Τουρκία. - όλα δε ξεκίνησαν το 2010 με τις αναθεωρήσεις του συντάγματος που εγκρίθηκαν με δημοψήφισμα.Ως τότε, το τουρκικό σύνταγμα που είχε υιοθετηθεί το 1982 περιλάμβανε ένα άρθρο που προστάτευε τον Κενάν Εβρέν και τους συναυτουργούς του πραξικοπήματος από ενδεχόμενες διώξεις.Πέρυσι τον Ιούνιο δικαστήριο της Αγκυρας καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τους δύο επιζώντες τότε  της στρατιωτικής χούντας που πραγματοποίησε το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, που κρίθηκαν ένοχοι για «ανατροπή της συνταγματικής τάξης». -τον στρατηγό Κενάν Εβρέν  και τον πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια.
Ο Εβρέν πέθανε στις 9 Μαΐου 2015.