Τουρκία : Πέρασε η » ποτοαπαγόρευση «

Πάει προς κατάργηση  το αλκοόλ στην Τουρκία;

Η κοινοβουλευτική επιτροπή σχεδιασμού και προϋπολογισμού της  Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε χθες βράδυ νομοσχέδιο που περιορίζει την πώληση και κατανάλωση αλκοόλ στην χώρα. 
 
Το νομοσχέδιο επιβάλλει στους παραγωγούς οινοπνευματωδών ποτών να τοποθετήσουν  προειδοποιήσεις, σε μορφή κειμένου ή εικόνας, στις φιάλες αλκοόλ σχετικά με τις πιθανές ζημίες που επιφέρει το αλκοόλ στον άνθρωπο. Απαγορεύει, επίσης, την πώληση αλκοόλ σε κάθε εγκατάσταση κοντινή στα τζαμιά ή τα σχολεία.

 Στους παραβάτες του νόμου, εάν αυτός τελικά ψηφιστεί, θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 500.000 τουρκικές λίρες.
Πάντως ο Ερντογάν είχε ήση προ μερικών εβδομάδων την σχετική …εισαγωγή: Είχε προτρέψει τους Τούρκους να μην πίνουν μπύρα και ρακή αλλά – το πραγματικά δροσιστικό – αριάνι! Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως « στα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως εθνικό μας ποτό την μπίρα. Ενώ το εθνικό μας ποτό, πρόσθεσε, είναι το αριάνι».Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε από τότε σημάδια απαγόρευσης των διαφημίσεων αλκοολούχων ποτών στις εφημερίδες και δήλωσε « σε λίγο καιρό θα απαγορεύσουμε αυτές τις διαφημίσεις».
Το αριάνι ή και αϊράνι (Τουρκικά: Ayran), κοινώς ξινόγαλα, είναι ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού με κρύο νερό που περιέχει μερικές φορές και αλάτι. Παρασκευάζεται με απλή ανάμιξη των συστατικών, ενώ επίσης διατίθεται και στο εμπόριο ως συσκευασμένο ρόφημα.
Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες τις Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και στην Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα το αριάνι είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο στη Μακεδονία και στη Θράκη- τελευταία έχει αυξηθεί η ζήτησή του.
Παρόμοια ροφήματα με το αριάνι είναι το Ινδικό λάσι (περιέχει και ινδικά μπαχαρικά ή και φρούτα) και το Ιρανικό ντουγκ  (το οποίο περιέχει και μέντα). 
Η Τουρκία θεωρείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αριανιού στο κόσμο.Στις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας το αριάνι θεωρείται το κύριο ποτό που προσφέρεται στους επισκέπτες. Συνήθως το αριάνι σερβίρεται κρύο και είναι κοινό συμπλήρωμα στο φαγητό, ιδιαίτερα σε ψητό κρέας, γλυκά ή πιλάφι.